Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

De IJssel 16-10-2011

De laatste wedstrijd in de strijd om het Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen heeft plaats gevonden op de IJssel. Het was een wedstrijd die alvorens de start bol stond van de spanning, het kampioenschap zou hier immers beslist worden en de laatste finaletickets uitgedeeld. Dat het kampioenschap hier beslist werd was een feit, voor het zo begeerde ticket zouden er toch nog een aantal snoekbaarzen gevangen moeten worden. Dat laatste kon weleens een groot probleem worden gezien de slechte vangstberichten. Het beloofde in ieder geval een schitterende dag te worden met weinig wind en een heerlijke najaars-zonnetje. 
Bij het eerste ochtendgloren melden de eerste deelnemers zich bij de wedstrijdleiding.
 
De wedstrijd
De tegenvallende vangstberichten weer hielden 49 boten er niet van de strijd met elkaar aan te gaan. Al ruim voor de start had het merendeel van de boten zich gemeld bij de wedstrijdleiding, waarna het wachten was tot het verlossende startsignaal. Om klokslag half negen, begint wat later zou blijken het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dit in ieder geval voor de glasoog, die zich in niet in grote getallen had verzameld op het parcours. De eerste vangstberichten lieten overigens niet lang op zich wachten, diverse brasems, botten en een karper hadden trek in een subtiel gepresenteerde shad of vis.
Gezellig keuvelend richting einde van de wedstrijd.

Gedurende de wedstrijd vorderde, kwamen de berichten van enkele maatse snoekbaarzen binnen. Dit gaf de burger weer moed om de strijd verder te zetten. Diverse taluds tussen de 2 en 7 meter werden voor de verandering nog maar eens bestookt met o.a. shads, dropshot, fireball en het sleepje. Het leverde voor een klein aantal teams toch een maatse snoekbaars op. Alhoewel de vangsten niet aantrokken gedurende de dag was er geen reden tot een vroegtijdig staken van de strijd. Alle teams bleven tot het uiterste gaan op toch die ene 42 cm snoekbaars te kunnen verschalken. Gezellig keuvelend over het weer en de mooie 35+ botten, verstreken de laatste uren van de wedstrijd, waar  na het eindsignaal van 15:00 uur de balans kon worden opgemaakt.

Bijzonderheden
Afgezien van het schitterende weer, mag deze wedstrijd toch bestempeld worden als een zeer taaie wedstrijd, toch zijn er ook nu weer een aantal bijzondere gebeurtenissen. Het eerste feit is het grote aantal brasems dat zich als een echte rover gedroeg en vol overgave op de gepresenteerde shads storten. Het grote aantal alleen al is bijzonder, laat staan het formaat van deze vissen met 40-60 cm zou de gemiddelde witvisser zeer tevreden zijn. Het tweede opvallende zijn de schitterende botten van tussen de 30-35 cm, die zich regelmatig tegoed deden aan een gepresenteerde spiering, roofblei of voorn. Het team Manuel Doulis & Fred Doldersum  had zich hierop wel erg goed voorbereid gezien de koekenpan al klaar stond in de boot. Het derde feit is dan eindelijk een schitterende vangst van het duo Steven Mets en Franky  Bries. Al vroeg in het begin van de wedstrijd mochten zij een prachtige riviersnoek van 112 cm ter meting aanbieden. Dit leverde hen de prijs voor de grootste snoek op.
Steven Mets kon na een schitterende dril 112cm bijschrijven op zijn kneiterlijst.

Het laatste feit is het geringe aantal maatse snoekbaarzen wat tijdens deze wedstrijd is gevangen. Dit zal voor het team Markus Brill & Gerrit Broders de pret niet gedrukt hebben, met 61.8 cm vingen zij namelijk de grootste snoekbaars van de dag.
Geen reus, maar met 61.8 cm meer dan genoeg voor de prijs van de grootste snoekbaars!

De prijsuitreiking
Tijdens de prijsuitreiking werd inderdaad duidelijk dat het aantal maatse snoekbaarzen tijdens deze wedstrijd zeer gering was. De 49 deelnemende boten wisten slechts 9 maatse snoekbaarzen ter meting aan te bieden (6 boten met vis). Hoe de prijzen verdeeld zouden zijn tussen deze boten werd duidelijk na de uitreiking van de grooste snoek en snoekbaars, helaas geen prijs voor de grootste baars. De top drie van deze laatste wedstrijd om het klassement ziet er als volgt uit: op de derde plaats vinden we het duo Perry Verstappen en Cor van Wanrooij die 1 maatse snoekbaars van 491 mm wisten te vangen.
Het wachten werd beloond, plots was daar die verlossende “bons” en mochten de heren de 3e prijs in ontvangst nemen.

De tweede plaats was voor het duo Marcus Brill & Gerrit Broders met een totaal van 1 maatse snoekbaars en 618 mm.
Niet alleen de grootste ook nog een schitterende tweede plaats!!

De eerste prijs ging mee terug naar Friesland, het duo Tjeerd van der Ploeg & Henk Tuinenga kon vandaag als beste de spelden uit de hooiberg zoeken. Dat het schatten van de minimum lengte ook voor deze doorgewinterde toppers moeilijk is bewezen ze met hun 4e snoekbaars. Deze werd met zijn 16 cm onder luid gelach van de heren en de controleurs terug gezet. Het totaal bleef voor deze heren steken op 3 maatse snoekbaarzen, die samen goed waren voor 1471 mm. 

Peuteren en nog eens peuteren, maar aan het eind de beloning. Gefeliciteerd met een verdiende 1e prijs!

De laatste verschuivingen in het klassement hebben plaats gevonden en ook hier kan de definitieve balans worden opgemaakt. Op de derde plaats bevinden zich de gebroeders Jan & Jaap Uithol, de tweede plaats is voor Tjeerd van de Ploeg & Henk Tuinenga en Robert Poelwijk & Jan Vos mogen zich kronen tot Nederlands Kampioen Snoekbaarsvissen 2011. Allen van harte gefeliciteerd met deze pracht prestatie!!
Een schitterend seizoen voor deze heren, constant gepresteerd, mooie vissen en de bekroning Nederlands Kampioen Snoekbaarsvissen 2011. Gefeliciteerd!!

De afsluiting van het seizoen 2011 zal plaats vinden op 6 november 2011 tijdens de finale voor de tickethouders, de locatie is nog onbekend maar het beloofd een spannende finale te worden.

Onze dank gaat uit naar de federatie(s) en sponsoren die het wederom mogelijk hebben gemaakt de wedstrijd op de IJssel te vervissen.


Roofvisgroeten, 

Het NKS Bestuur