Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Finale Lauwersmeer 6-11-2011

Om en nabij de drie weken geleden viel op de IJssel de definitieve beslissing in het algemeen klassement. Een wedstrijd met mindere vangsten, maar dit werd gecompenseerd door een gezonde dosis spanning, humor en kameraadschap. Wie dacht dat de spanning na deze wedstrijd zou afnemen, had het mis. De finale zou immers nog vervist moeten worden, deze zou uiteindelijk plaats vinden op het Lauwersmeer. Een schitterend water met oneindig veel mogelijkheden op het gebied van technieken en dikke vissen. Als dit gecombineerd word met een matige bries en lekker weer, beloofd het een prachtige afsluiting van het seizoen te worden.

Op naar die schitterende snoekbaarzen!

De wedstrijd

Een strijdtoneel in het noorden des lands, betekende voor sommige deelnemers een verre reis. In samenwerking met Landal Esonstad werd hierin te gemoed gekomen door de mogelijkheid te bieden te overnachten. Een optie die door verschillende teams beide handen werd aangenomen. Uiteindelijk melden zich 44 teams om 8.30 uur bij de start van de finale, allen met dezelfde doelstelling: zoeken naar die 7 maatse vissen. Al snel werd duidelijk dat het een echte finale betrof, werken voor een visje gecombineerd met de juiste tactiek en techniek zouden uiteindelijk de doorslag moeten geven. Alhoewel het niet gemakkelijk was lieten de eerste dikke snoekbaarzen zich al snel verschalken, waardoor een aantal teams in een soort van flow  kwamen wat weer aanstekelijk werkte op de motivatie van anderen.  Vele taluds tussen de 7 en 14 meter werden bestookt met shads, dropshot en fireball voorzien van een spiering of voorn, sommige teams kozen ervoor om het op de pen te proberen. Driften met lange lijnen over de diverse taluds leverde voor het gros van de deelnemers het beste resultaat op, of dit ook de winnende techniek was zou nog moeten blijken. Bijzonderheden Iedere wedstrijd dit jaar hadden we een aantal bijzonderheden, de finale was hierop geen uitzondering. Deze wedstrijd kan de boeken in als een wedstrijd met een heel groot aantal 60ers maar liefst meer dan 25% van het totaal. De grootste mocht uiteindelijk worden bijgeschreven op het conto van de heren Bart Michels & Rens Schipper met een lengte van 89,4 cm.
Een prachtvis zorgde voor een verdiende glimlach!

Het waren niet alleen grote snoekbaarzen die zich geregeld melden bij de controleboten, ook diverse dikke snoeken deden zich te goed aan het gepresenteerde aas. Het duo Eric Peeters & Pierre van Aalten wisten al eerder dit jaar dikke vissen te landen en zo ook in de finale met een snoek van 99, 5 cm namen zij de prijs voor de grootste snoek in beslag.


Wederom een dikke vis, wat is het geheim?

Het laatste opvallende feit was het grote aantal dikke baarzen die zich op diverse dieptes te goed deden aan kunstaas, spiering en voorns. Een aantal teams melden dat ze zeker 10 baarzen hadden gevangen. De grootste is maar voor 1 team weggelegd en dat was tijdens deze finale voor het duo Hendry Vis & Gerald Vierhouten met een lengte van 45,7 cm.
Gerald bewees dat ze niet alleen op het Hollandsdiep dikke baarzen hebben.

De prijsuitreiking
Om 15.00 uur zat het NKS seizoen 2011 er echt op en konden de deelnemers ervaringen uitwisselen onder het genot van een drankje en een heerlijke stampot. Tijdens deze gesprekken bleek al snel dat er 3 teams waren met 7 vissen die naar alle waarschijnlijkheid de top 3 zouden gaan bevolken. Er was één fries team die hier anders over dachten, met 6 maatse snoekbaarzen (3564 mm) visten Tjeerd van de Ploeg & Henk Tuinenga zich naar een derde plaats.

Ook tijdens de finale zijn ze in de top te vinden

De schitterende tweede plaats ging naar Klaas & Marco van Velzen, die op verschillende technieken 7 maatse snoekbaarzen en een totaal van 4084 mm bij elkaar vistten.

Verschillende technieken, leverde een schitterend resultaat op!

De eerste plaats ging met 4456 mm naar Luc Coppens & Tom Bekaert. Deze heren deelden volgens het duo Kroon & Marteijn in de finale visles uit wat resulteerde in een meer dan verdiende eerste plaats.
Ook in het hoge noorden vangen onze zuiderburen hun vissen, gefeliciteerd!

Behalve het uitreiken van de finale prijzen, werden de toppers van het algemeen klassement nog in het zonnetje gezet.

De derde plaats was voor de altijd goedlachse broers Jan & Jaap Uithol.

De tweede plaats voor het friese duo Tjeerd van de Ploeg & Henk Tuinenga.


Nederlands Kampioenen Jan Vos & Robbert Poelwijk die een dip in de finale hadden maar gedurende het seizoen het meest constant waren.

Allen gefeliciteerd met deze pracht prestaties! De prijzen zijn uitgereikt en daarmee is een feestelijk einde gekomen aan het NKS seizoen 2011. Onze dank gaat dan ook uit naar de federaties en sponsoren die de wedstrijden en de finale op het Lauwersmeer mede mogelijk hebben gemaakt. Tevens willen wij alle deelnemers bedanken voor hun inzet, sportiviteit en gezelligheid gedurende het seizoen. We hopen jullie dan ook allen te verwelkomen aan de start van het nieuwe seizoen in 2012.

Roofvisgroeten, Het NKS Bestuur