Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Lund Challenge 2015 Haringvliet

Na een prachtige wedstrijd in de NKS Lund Challenge op de Lek moesten de matadoren de haken al snel opnieuw  slijpen. De derde en laatste wedstrijd voor de gesloten tijd stond afgelopen zondag op het programma. De wind leek lange tijd spelbreker, maar op het laatste moment waren de windgoden de NKS deelnemers gunstig gezind. Een matige bries van 4 bft in combinatie met wisselende vangstberichten maakten het plaatje compleet voor een strijd om het scherpst van de haak…


In de luwte zochten deelnemers elkaar op om strijdplannen te bespreken...

De  Wedstrijd
Het te water laten van de boten was door het lage water wat lastiger dan normaal, maar met vereende krachten lagen alle deelnemende teams stipt op tijd aan de startlijn. De derde wedstrijd in de Lund Challenge kon van start, op het uitgebreide parcours aan de brug van Numansdorp.

Een uitgebreid parcours met mogelijkheden te overvloed. Het parcours dat al een aantal jaar gebruikt wordt in de Lund Challenge bevat werkelijk alles; lange geulen tot zo’n 13 meter, ondiepe platen, scherpe richels kortom topstekken om de snoekbaars te belagen. Het duurde voor het merendeel van de teams niet lang of de eerste glasogen lieten zich verschakelen.
Waar bij sommige de aanbeten keihard door kwamen gingen de verhalen over het algemeen over zachte aanbeten. De geroutineerde NKSers wisten hier wel raad mee, de snoekbaars wat langer laten door bijten. 

Gedurende de gehele wedstrijd was natuurlijk aas de favoriet bij de glasoog, spiering, voorn of roofblei aangeboden op een fireball of dropshot staken er met kop en schouders boven uit.  In de ochtend uren konden de deelnemers nog zeer precies en gecontroleerd verticaal vissen, waar naar mate de wedstrijd in de strijd om de Lund Challenge vorderde er meer gekozen werd voor de drift met lange lijnen.

Dit resulteerde voor een aantal teams in prachtige snoekbaarzen zo ook voor de gebroeders Uithol die met een snoekbaars van 70,5cm de derde grootste snoekbaars op eiste.


Jan wist wederom een dikke snoekbaars te strikken...

De tweede grootste snoekbaars was er ook één om in te lijsten. De trouwe NKS matadoren Uli Kösters & Frank Wesker wisten een prachtige dame van 71,8cm te vangen.


Uli kon op zijn gelieve de water ook de grotere vissen vinden...

Er kan er maar 1 de grootste vangen en in deze strijd om de Lund Challenge kwam deze op naam van Kees van Vliet & Nick Verkerk die met 82,2cm een prachtige zwangere dame wisten te verleiden.


De heren Verkerk verschalkte de dikste dame van de dag...

Het werd dus een wedstrijd die spannend bleef tot de laatste minuten van de wedstrijd meerdere grote vissen verdeeld over het deelnemersveld. Het kon wel eens om de millimeter aan komen vandaag. Naast de grote vissen zijn er ook de dagprijzen voor de grootste snoek en baars. Aangezien het voor de groenjas gesloten seizoen is, werden deze meteen na het onthaken terug gezet in hun element. Dit ging niet op voor ridder perca, meerder zogenaamde “Butter Balls” lieten zich gelden en zorgde voor mooie dril momenten. De kneiterkoningen van de NKS Lund Challenge Christiaan Bertels & Tonny Roskam wisten de grootste baars te vangen van 47,1cm.


Grootse snoek, nu grooste baars op naar de grootste snoekbaars...

Het is al gemeld spanning en sensatie tot de laatste minuut, zelfs op de prijsuitreiking heerste er spanning alom. Wie had in deze editie van het Haringvliet in de strijd om de Lund Challenge de zeven grootste snoekbaarzen.
 
De Prijsuitreiking
De grootste snoekbaarzen  en bijvangsten van het Haringvliet zijn reeds vermeld. Wat dan nog rest is de bekendmaking van de top vijf in het dagklassement. De volledige top vijf zat rond de 60cm gemiddeld met de top vier daar boven. En teken dat er in deze strijd om de Lund Challenge 2015 dikke vissen gevangen zijn.

De Belgische teams binnen het NKS weten over het algemeen goed hun weg op het Haringvliet. Het duo Fernand Sannen & Fred Verstrepen deed hier niet voor onder en wisten met een totaal van 4193mm beslag te leggen op een prachtige vijfde prijs.


Fernand & Fred, mengde zich op het thiswater in de top..


De vierde prijs en werkelijk net buiten het podium was voor de allrounders Arie van der Camp & Theo Wouters. Deze heren pasten vandaag hun geheime tactiek toe genaamd “shagkie draaien”, het leverde ze wel 4215mm aan snoekbaars op.


Shagkie draaiden de nieuwe manier op snoekbaars te vangen...

We komen uit bij het podium van deze wedstrijd in de Lund Challenge, een podium met een internationale invulling, maar één ding gemeen allen rasechte Haringvlietvissers. De bronzen medaille gaat mee naar huis met Wim Hak & Ben Oskam die met 4236mm net geen drie centimeter te kort kwamen voor het zilver. De heren Hak & Oskam laten er met hun derde podiumplaats in drie wedstrijden geen haar overgroeien.Het zilver was namelijk voor de wereldberoemde filmmakers binnen het NKS Uli Kösters & Frank Wesker die tussen het filmen door nog de tijd hadden om 4265mm aan glasogen te vangen en ter meting aan te bieden. Het goud ging naar een team dat zijn zinnen heeft gezet op de titel, de gebroeders Uithol maakten op één van hun favoriete wateren gehakt van de concurrentie door met 4309mm de zeven grootste snoekbaarzen te vangen. De overwinning was één ding maar de gebroeders schuiven ook op naar de tweede plaats in het klassement.


De toppers van de dag, met allen meer dan 60cm gemiddeld een ware top prestatie..

De eerste drie wedstrijden in de NKS Lund Challenge 2015 zitten erop en met nog 5 wedstrijden te gaan beloofd het een spannende strijd te gaan worden. De nieuwe insteek met maximaal 50 boten en alle wedstrijden mee vissen lijkt  de matadoren dichterbij elkaar te brengen en iedere wedstrijd vinden er positiewijzigingen plaats wat de spanning te goede komt.

Na de rustpauze hopen wij alle deelnemers weer te verwelkomen op de IJssel, een grillige rivier waar kastelen van snoekbaarzen huizen. Wie dan de meeste en grootste vangt is nog de vraag, de matadoren kunnen er in ieder geval twee maanden over dromen.

Wij bedanken alle sponsoren en federatie(s) die het mede mogelijk gemaakt hebben om de wedstrijd op het Haringvliet te vervissen.

Tight Lines,
Het NKS Bestuur