Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Lund Challenge The Final Battles

De NKS Lund Challenge 2015 is ten einde gekomen na twee spannende wedstrijden. Twee wedstrijden waar voor vele deelnemers nog veel op het spel stond. Het waren tevens twee wedstrijden waar de NKS matadoren met angst en beven naar toeleefden. De Nederrijn stond bekend als taai, op de Amer lagen snoekbaarzen in overvloed alleen weinig maatse. Het beloofde dus een spannende strijd te worden zowel in de top van het klassement, rondom de 35e plaats en voor de dagprijzen..

De  Nederrijn
Na jaren afwezigheid kon de NKS Lund Challenge neerstrijken op een van de prachtige wateren van de federatie Midden-Nederland namelijk de Nederrijn.  Al ruim voor half negen stond de parking bij tante Loes vol met gespannen deelnemers. Een slippertje zit altijd in een klein hoekje en niemand binnen de NKS vloot kan zich dat veroorloven. Als stipt om half negen de controle boot op de toeter blaast zoeken de matadoren hun weg op het uitgebreide parcours.Het zeven kilometer lange parcours zorgde voor een overschot aan mooie plekken, diepe gaten, tot 10 meter, mooi kribben, brugpeilers en de mogelijkheid voor een lange drift. Het duurde dan ook  niet lang voor de eerste snoekbaarzen, snoeken en baarzen zich melden bij de controleboot. Het leek er dan ook even op dat de angst van de Lund Challenge deelnemers ongegrond zou zijn.

De snoekbaarzen lagen over het hele veld verspreid en bezorgde de nodige matadoren kopzorgen over hoe ze te vangen. Uiteindelijk zou de fireball en dropshot voor een aantal de uitkomst bieden, deze rustig aangeboden tussen 4 en 6 meter voorzien van een dode aasvis leverde het beste resultaat op. Tevens was werpend richting de ondieptes de beproefde methode voor een aantal deelnemers.

Als er richting de ondieptes geworpen wordt is het een gegeven in de Lund Challenge dat de groenjas en de baars zich gaan melden. Sebastian & Daniel Kirion wisten uiteindelijk de grootste snoek te vangen van 1181mm en ware schoonheid.De grootste baars kwam op naam van de altijd fanatieke Eric Peters & Pierre van Aalten  met 453mm een ware krijger die het aangeboden aas niet kon weerstaan.Na de middag werd het voor de meeste vissers taai en hard werken voor nog een aanbeet. Toch zijn er altijd NKS matadoren die juist in die moelijke uren toeslaan en het verschil maken. Zo ook Chris Bloemert & Conrad Joren die in het laatste uur nog een mooie snoekbaars van 646mm wisten te landen.De prijs van de derde grootste snoekbaars was dan ook verdiend voor deze heren. De tweede grootste snoekbaars ging naar Frank Doetsch & Eckehard Götze met 650mm.Het goud was voor het altijd vrolijke duo Robbert-Jan Poelwijk & Kees-Jan Blauw met 690mm.Als om drie uur de boten richting de helling aan is de spanning groot, één vis kan wel eens een verschil maken in de dagprijzen en het algemeen klassement van de Lund Challenge.

De Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vond plaats in het clubgebouw van HSV de Voorn die met een aantal vrijwilligers voor een natje en droogje zorgden. Spannend bleef het tot aan de prijsuitreiking, het was een wedstrijd waar millimeters het verschil maakten. Zo werden Joseph Giessen & Drik Hummel met 1456mm knap vijfde. De vierde plaats was met 1475mm voor Jan Baar & Jan Nieuwland.Het moment waar iedereen op zat te wachten de verdeling van het goud, zilver en brons. Het brons was voor Willem Beijeman & Dennis de Jong die zich een waardig vervanger wist en 1544mm bij elkaar wist te vissen. Het duo Ron Heijne & Daud Kalschoven die zoals altijd relaxed de wedstrijd ingaan en vissen pakten het zilver met 4 snoekbaarzen en een totaal van 1860mm. Het goud was voor de jong guns van het NKS die hun 1e plaats in de Lund Challenge met verve verdedigde met 5 vissen en een totaal van 2380mm.Het NKS Lund Challenge klassement leek de nummers 1 en 2 zo goed als zeker te kennen. Maar het heet nog altijd vissen en niet vangen. De Amer zou als sluitstuk de doorslag gaan geven en met de verhalen over de vele ondermaatse vis zou het nog wel eens raar kunnen lopen.

De Amer
Vorig jaar was de Amer het finale water waar menig dikke snoekbaarzen werden gevangen en bijna iedereen had dit nog in zijn gedachten zitten. De laatste weken leek het er echter op dat de Amer de kraamkamer is voor de wateren rondom de Biesbosch.
Om klokslag half negen liggen de matadoren in de breedte om de Amer om maar als eerste te weg te kunnen schieten naar de gewenste plekken.De laatste wedstrijd in de Lund Challenge 2015 is een feit en de spanning onderin het klassement is om te snijden. Het lange parcours zorgde voor veel ruimte om de maatse snoekbaarzen te gaan zoeken. De lange grillige taluds van 6 naar 3 meter werden driftig bestookt net als de lange drift op de rand van de vaargeul. Diverse teams zochten hun heil in de wat diepere putten tot een meter of 11.

Het duurde dan ook niet lang voor de eerste deelnemers zaten al met een kromme hengel, of de snoekbaarzen de maat hadden was dan nog maar de vraag. Tussen de vele onder maatse snoekbaarzen door waren zat af en toe nog een maatse snoekbaars. Een echte voorkeuren hadden de Amer snoekbaarzen niet zowel shad als aasvis werden gretig gepakt. Een ware thriller dus deze laatste wedstrijd in de Lund Challenge 2015, die in vele opzichten spannend bleef tot het einde.

Als rond het middag uur de aanbeten stil vallen wordt het zoeken en secuur meten. Tussen het zoeken naar de snoekbaars lopen er wel eens mooi verassingen tussen door. Ook in deze strijd in de Lund Challenge wisten de baarzen de aangeboden shads te waarderen. De gebroeders Einman wisten uiteindelijk met 420mm de grootste te vangen.Ook diverse snoeken konden de aangeboden aasvissen en shads moeilijk weerstaan. Diverse snoeken tussen de 60 en 80 deden van zich spreken.  Er zijn natuurlijk altijd verhalen over de grote die gelost maar Kees-Jan Blaauw & Robert Poelwijk wisten de grootste te landen met 840mm.Scherp blijven tot de laatste minuten want in iedere wedstrijd om de Lund Challenge komt er weer een bijt moment. De grootste snoekbaars van de dag was voor Arie van der Camp & Theo Wouters die al vroeg op de dag een 752mm wisten te vangen.Wie uit eindelijk de meeste maatste snoekbaarzen heeft gevangen zou blijken tijdens de prijsuitreiking.
 
 
 
De prijsuitreiking
De spanning is om te snijden want het algemeen klassement wordt vandaag ook bekend gemaakt en naast de top tien posities wordt er ook gestreden om toegang te krijgen tot de VanClaes Masters 2015. Iedere positie is dus van belang want millimeters kunnen het verschil maken. De prijsuiteiking begon met de sprotiviteitsprijs, die Ron Heijne & Daud Kalschoven kregen voor hte geven van verse spiering aan het rechtstreekse concurrenten.Eerst over naar de dagprijzen in de laatste strijd om de Lund Challenge 2015. Op de 5e plaats vinden we Jörg Beke & Markus Schutte die een totaal wisten te vangen van 3364mm. De vierde prijs ging mee naar huis met Wim Hak & Ben Oskam die 3380mm wisten te vangen. Dan het podium van de dag, het brons is voor Crhis Bloemert & Asjen Land met 3390mm liet Asjen zien het nog lang  niet verleerd te zijn. Zilver was er voor de gebroeders Uithol die op hun thuiswater elk hoekje en gaatje uitkamden om zo tot een totaal van 3619 te komen. Het goud ging mee naar het hoge noorden, Herman Schuurman & Jan Boomsma visten 3712mm bij elkaar.Spannend was het wel millimeter werk hier en daar en dat kan nu net het verschil zijn tussen top drie in het algemeen klassement, plaats in de finale of er net buiten vallen.

NKS Lund Challenge Klassement 2015
Het algemeen klassement is bekend en zo ook de top drie in de Lund Challenge 2015. Het brons is voor het altijd goedlachse en behulpzame team Ron Heijne & Daud Kalschoven met 99 punten totaal. Zilver is er voor de kale mannen, door bekenden ook wel team “shampoo” genoemd Wim Hak & Ben Oskam met 88 punten. Een nieuw punten record is er behaald door de NKS Lund Challenge 2015 kampioenen Gerald Vierhout & Hendry Vis. Zij zijn de kersverse Nederlands Kampioen Snoekbaarsvissen met 46 punten.Allen van Harte Gefeliciteerd!!!!

De prijzen zijn  verdeeld en, de kampioenen bekend. Wat dit seizoen nog rest zijn de VanClaes Masters 2015 waar de top 35 van het klassement aangevuld met 3 boten van het NKS Rivieren zullen strijden in de finale van het seizoen 2015. Waar is nog onbekend maar houdt de website in de gaten en plan alvast 15-11-2015 in de agenda.  
Wij bedanken alle sponsoren en federatie(s) die het mede mogelijk gemaakt hebben om de wedstrijden in het NKS seizoen 2015 te vervissen.

Tight Lines,
Het NKS Bestuur