Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Pennen/Old Skool Zoommeer

Het is inmiddels al jaren traditie en vele vaste NKS deelnemers vragen erom, het NKS Pennen of beter bekend als het NKS Old Skool.  Het gaat hierom een serie van 2 wedstrijden waar echt terug gegaan wordt naar de roots van het snoekbaarsvissen. Er wordt alleen maar gevist met de nylon voorzien van een pen en het sleepje op de ankers. Geen nieuwe methodes of digitale snufjes maar spierballen en oude technieken. 


Hier gaat het om echt old skool vissen....


De wedstrijd
Afgelopen zondag 20 december stond de eerste wedstrijd in de strijd om het NKS Pennen /Old Skool 2016 op het programma. Als strijdtoneel had de organisatie gekozen voor een water dat in vele NKS geheugens nog staat namelijk het Zoommeer. Het was ooit het finale water waar de nummers 1 t/m 3 gezamenlijk meer dan 100 snoekbaarzen vingen.  Een aantal van de deelnemers van toen stond nu ook aan de start met natuurlijk de nodige nieuwe penners. Het gaf een mooie mix aan deelnemers van antiek tot nieuw en alles wat daar tussen zit.


In colonne naar de start...

Om 8 uur lagen bijna alle deelnemende boten op het water, zo kon er rond twintig over koers gezet worden naar de heilige visgronden van het Zoommeer. In colonne vaarde de matadoren over het schelde-rijn kanaal tot het gas erop mocht en de eerste potentiële hotspots gezocht werden. 


Kromme hengels hadden diverse deelnemers wel....

Diverse deelnemende boten spotten direct vis op de dieptemeter en de ankers werden nauwkeurig geplaatst om zo met de pen en het sleepje de snoekbaars te kunnen belagen. De meeste vis werd zo gespot tussen de 9 en 14 meter en zouden volgens de kenners wel trek moeten hebben in een dode voorn, alver, zeebliek of spiering.  Echt wild werd het helaas niet in de ochtend een enkele boot had een aanbeet gevoeld of gezien en uiteindelijk was er maar 1 boot met een maatse vis.


Even de beentjes strekken en ondertussen een hoop visserslatijn...

Dit mocht de pret niet drukken en zo werd er in de pauze wat heen en weer gekeuveld. Onderling werden er wat technieken uitgewisseld, ervaringen. Er waren zelfs boten bij die het complete fornuis van moeders de vrouw geleend hadden om zo lekkere shoarma en saté warm te maken.

Om half één trokken de old skoolers wederom ten strijde opzoek naar die ene glasoog want die kan vandaag wel eens voor een mooie prijs zorgen. Fanatiek als ze allemaal zijn van jong tot wat ouder, gingen ze er vol voor en diverse whatsapp berichten gingen over en weer. Net voor het einde van de wedstrijd leek het of er wat stroming in kwam en konden een aantal boten toch nog een snoekbaars haken en landen,  hier en daar werd zelfs een vreugde dansje gemaakt.


Na de pauze duidelijk meer actie...

De prijsuitreiking
Na afloop van de wedstrijd verzamelden de deelnemers zich op de parkeerplaats in Tholen waar de prijzen werden uitgereikt. Het was duidelijk dat het niet wild was vandaag en  er vele deelnemers zonder vis naar huis zouden gaan. Dit was voor de organisatie ook reden om in overleg met de deelnemers het maximale punten aantal op 10 vast te stellen zodat in de volgende wedstrijd de spanning er in bleef.  

De grootste snoekbaars van de dag kon net voor tijd de dikke voorn van Gerben Mul niet weerstaan en kon zich na een mooie strijd laten scheppen door diens maatje Jan Vos. 


Een kneiter waar het Zoommeer bekend om staat...

Dan naar de top vier van de dag op de vierde plaats vinden we één van de teams die inmiddels behoren tot de inboedel van het NKS namelijk Tom Kroon & Eric Marteijn. Deze heren hadden al de nodige vissen gelost en wisten net op tijd een snoekbaars van 49.5cm te landen.


In de laatste minuten van de wedstrijd....

Het podium was vandaag een mooie mix van het deelnemersveld nieuwkomers binnen het NKS, comebacks en vaste waardes. Het brons was voor een nieuw team namelijk Donny Potemans & Mark Tervoort zij wisten al vroeg in de wedstrijd een mooie 68,0cm vis te landen.


De jasjes kwamen goed uit, ze mochten meteen dienst doen...

Het zilver was voor Gerben Mul & Jan Vos met hun vis van 83,0cm konden zij de comback van Jan “Vossie” Vos extra glansgeven.


Dikke bekers behorende tot een dikke vis....

Het goud ging naar een team dat twee weken in training was. Dit mede omdat een van de teamleden het pennen eigenlijk Niks vindt, maar als echte teammembers gaan ze er samen voor.  Tonny Roskam & Christiaan Bertels wisten als enige 2 snoekbaarzen te vangen en een totaal score op het bord te krijgen van 121cm.


De verdiende winnaars van vandaag, vertrouwen in een stek loont....

De eerste wedstrijd in het NKS Pennen 2016 zit erop, het waren niet de aantal als voorheen maar het maakte het er niet minder spannend op op en rond het Zoommeer. De volgende wedstrijd is op 17 januari 2016 waar de strijd verder gaat en zeker nog niet gestreden is.

De organisatie van het NKS Pennen en het bestuur van het NKS bedankt via deze weg de federatie Zuid-West Nederland en de sponsoren die het NKS Pennen mede mogelijk maken namelijk: Technautic, Invincible Products, MegaFish, Handelsonderming Michel van der Avert, Evin, Alive hengelsport, Hengelsport Aalsmeer, Hengelsport Rik en Rene van den Vorstenbosch Carcleaning voor het mogelijk maken van het NKS Pennen.

Tight Lines & Sinking Floats,
 
De organisatie NKS Pennen/Old Skool