Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden

NKS Old Skool Mooie Nel the Final Battle

De ontknoping van het NKS Pennen/Old Skool 2016 vond plaats op een echt Old Skool water, namelijk de Mooie Nel. Een prachtig penwater met een goede snoekbaarstand gelegen in een schitterende omgeving. Dit gecombineerd met echt winterweer, met een besneeuwde helling, steigers en oevers maakt dit het idyllische plaatje compleet. Het droomscenario voor de ontknoping van de meest traditionele NKS competitie, waar gezelligheid en plezier voorop staan.  


Arriveren onder winterse omstandigheden...

De wedstrijd
Op 14 januari jongstleden ging om zeven uur de poort van de Haarlemse Jachtclub open en konden de Old Skoolers  hun boten te water laten en de pennen op diepte brengen. Alvorens de eerste boot de Mooie Nel kon betreden werd er eerst met vereende krachten gezorgd voor een veilige situatie op de helling, de sneeuw werd weg geveegd en het strooizout deed het overige werk. De Mooie Nel was vroeger een water waar het werken was voor een visje maar de pen en het sleepje zorgden voor menig succes. Deze successen werden dan aan de helling ook uitvoerig opgehaald, met daarbij het nodig visserslatijn.


Onder een prachtige zonsopkomst de pennen stellen...

Als om vijf voor half negen de laatste deelnemer ter plaatse is kan het Old Skool geweld losbarsten. De locale vissers die waarschijnlijk gedacht hebben een heerlijk rustige dag ontspanning te hebben mochten hun visgronden al snel delen met de 15 fanatieke penteams. De ankers lagen snel op de bodem en de pennen stonden binnen luttele minuten te dansen op de lichte kabbel.

De NKS deelnemers van het eerste uur hadden nog een aantal antieke stekken op de gps staan waar de nieuwelingen wat langer zochten naar de uiverkoren stek. De snoekbaars werd gezocht tussen de 7 en 14 meter, de matadoren hadden er vertrouwen in dat een brok vis, voorn of spiering de sleutel tot succes zou zijn.  Een gelegenheidsteam liet al snel zien dat de benodigde vis er zeker lag en ook trek had, de organisatie kreeg al voor half tien diverse meldingen van gevangen snoekbaars.

Als om klokslag twaalf uur de pauze aanbreekt was dit voor een aantal teams een opluchting, zijn konden het half uur uitstekend gebruiken om de techniek te verfijnen en informatie op te doen bij anderen. De teams met maatse snoekbaarzen hadden nog wel even willen blijven liggen om zo de teller nog op te schroeven. Traditie is gelukkig traditie zo ook de pauze tijdens het pennen, onder het genot van een Berenburger kwamen de sensationele verhalen van lange drils, zachte aanbeten en diverse losser ter sprake. Gezellig gekeuvel, informatie delen en elkaar oppeppen om er om half een weer tegenaan te gaan.


Gezelligheid, ontspanning en visserslatijn...

De spanning was in de tweede helft om te snijden niks was nog zeker en de kansen op de titel NKS Old Skool Kampioen 2016 lag nog open. Er werd dan ook weinig heen en weer gebeld of whatsapp berichten gestuurd, concentratie bij de matadoren. Sommige teams deden natuurlijk wel  aan spionage, van verrekijkers tot zelfs complete undercoverboten zoals de gebroeders Uithol. Tijdens de prijsuitreiking zou duidelijk worden welke pennen het meest zijn weggelopen.


De Uithollen undercover...

De prijsuitreiking
De deelnemers verzamelden zich aan de helling om met gezonde spanning de prijsuitreiking bij te wonen. Alvorens de dagprijzen en het klassement bekend werden stonden de deelnemers stil bij het afscheid van één van de controleurs Anton van Gameren. Anton heeft te kennen gegeven dat hij na vele jaren met hart en ziel controleren er mee stopt. Wel blijft hij eventueel beschikbaar als reserve mocht het eens nodig zijn. Het NKS en haar leden bedanken Anton voor zijn jaren trouwe dienst in de vorm van een hartverwarmend applaus en een aardigheidje.


Anton BEDANKT voor de jarenlange inzet!...

De grootste snoekbaars van de dag lag net als de vangers direct na de pauze op scherp. Robert Dawson & Lucas Pasma wisten er één te vangen van 70,7 cm.


Robert & Lucas het perfecte voorbeeld van met frisse moed herstarten...

Na de uitreiking van de prijs voor de grootste snoekbaars werd het tijd om met de top 8 van het klassement verder te gaan. Deze top acht zou later ook een groot aandeel hebben in de top 6 van het klassement. Op de achtste plaats vinden we Jan Vos & Gerben Mul die normaal garant staan voor dikke vissen maar deze keer genoegen namen met een totaal van 495mm.

In Friesland is het penvissen nog mateloos populair zo lieten ook Douwe Luurs & Karel Weber zien dat ook zij deze manier van vissen beheersen en pakten de 7e plek met 503mm.


Douwe & Karel sloegen na de pauze hun slag...

Één van de nieuwkomers dit jaar waren Heino Timmerman & Marco Groot die zich zonder blikken of blozen naar een totaal van 990 mm visten en zo beslag legden op de 6e prijs.


Twee vissen waren genoeg voor een topklassering..

Een grote snoekbaars levert altijd een bonusprijs op en vaak is het een goede basis voor een topklassering ook voor Robert & Lucas was dit het geval met 1257 mm pakten zij een verdiende 5e plaats.


Bonusvis levert een verdiende 5e plaats op...

We komen dichter bij het podium maar er altijd nog die vervelende 4e plaats. Tonny Roskam & Christiaan Bertels vonden deze plek helemaal niet vervelend, het voelde voor hun zelfs als een overwinning.


Vierde met een gouden randje...

Het NKS Old Skool is een vorm van relaxed vissen een ideale manier van vissen dus voor het altijd relaxte team Ron Heijne & Daud Kalschoven die het brons mee naar huis namen met een totaal van 1472mm.


Relaxed is het motto, met deze jassen kunnen ze zeker ook weer relaxed in de boot zitten...

Het zilver ging deze keer mee naar huis met het gelegenheidsduo Peter Gijzen & Vincent Broersma die als vroeg in de ochtend hun 1584 mm veilig stelden.


Van de gelegenheid gebruik maken om tweede te worden...

Het goud was dit keer voor nieuwkomers binnen het NKS Pennen, Paul Plemp & invaller Rob Kroezen. Deze heren konden zowel in de ochtend als middag de glasogen verleiden en visten een totaal bij elkaar van bijna 60cm gemiddeld namelijk 1723mm.


Een topprestatie heren, veel aanbeten en de meeste vissen totaal, kortom verdiend...

De dagprijzen zijn uitgereikt maar welk effect had dit nu op het klassement.

Klassement
Tijdens de eerste wedstrijd is er onder de deelnemers afgesproken dat iedere boot zonder vis maximaal 10 punten kreeg om zo de spanning in het klassement te behouden. Spannend was het zeker tot op het laatste moment, de organisatie moest zelfs millimeters gaan optellen om tot een top zes te komen. Alvorens de top zes bekend te maken was er nog de aanmoedigingsprijs, deze ging naar de jongste telg van het gezelschap Benjamin Plemp (11 jaar) die helaas wegens ziekte niet aanwezig kon zijn maar in volle teugen genoten heeft tijdens de eerste wedstrijd. Mogelijk staat hij volgend jaar zelf met de beker in zijn hadden.


De aanmoedigingsprijs voor de zieke Benjaming "Plemp junior"...

Natuurlijk kunnen we ook de grootste vis niet vergeten. De 83 cm die Jan Vos & Gerben Mul wisten te vangen op het taaie Zoommeer was goed voor de grootste van het seizoen.


De Kneiterkoning bewees het wederom...

Dan eindelijk over naar het klassement. Op de 6e plaats vinden we de oud gediende Tom Kroon & Eric Marteijn die tijdens de twee wedstrijden gebruik konden maken van hun archief en dit omzetten in een mooie ereplaats.


Spannend was het zeker op de 6e plek en maar met een paar mm verschil..

De 5e plek was voor het altijd goedlachse en relaxte duo Daud Kalschoven & Ron Heijne.


Een molen kapot geen probleem, winnen we hem Relaxed...

Op de vierde plaats vinden we Peter Gijzen & Rinie Hofkens die normaliter met zelf gemaakt rubber vissen maar ook op de ankers hun mannetje staan.


Ook Rinie & Peter hadden duidelijk molens nodig...

Het brons van het NKS Old Skool klassement was voor Paul & Benjamin Plemp, kortweg de Plempjes genoemd.  Als nieuwelingen stonden zij hun mannetje tussen de diverse NKS veteranen.


De accu is bij deze heren altijd geladen...

Zilver was de bekroning op de NKS comeback van Jan “Vossie” Vos & Gerben Mul die in beide wedstrijden hun vis konden haken en landen.


Trots op deze geweldige comeback...

Heer en meester waren ze tijdens het NKS Old Skool 2016, dit terwijl één van de twee pennen helemaal niet hoog heeft zitten. Tonny Roskam & Christiaan Bertels lieten iedereen een straatlengte achter zich en pakten de NKS Old Skool 2016 titel en daarbij hun ticket voor de NKS 2016 Finale.


Terechte winnaars van het NKS Old Skool 2016, met een prachtig aandenken...

Het NKS Pennen zit erop, de winnaars zijn bekend en velen kunnen zich opmaken voor de start van het NKS Regulier of NKS Rivieren. De organisatie bedankt alle deelnemers voor deze sportieve en leuke strijd en hoopt jullie allemaal weer te kunnen begroeten tijdens het NKS Old Skool/Penen 2017. Tevens bedanken de organisatie van het NKS Pennen en het Bestuur van het NKS via deze weg de federaties, en sponsoren namelijk: Technautic, Invincible Products, MegaFish, Handelsonderming Michel van der Avert, Evin, Alive Hengelsport, Hengelsport Aalsmeer, Hengelsport Rik, Rene van den Vorstenbosch Carcleaning en de dochter van Jaap Uithol voor het mede mogelijk maken van het NKS Pennen.

Tight Lines & sinking floats,
 
De organisatie NKS Pennen/Old Skool