Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Lund Challenge 2016 Nieuwe Merwede

In de strijd om de NKS Lund Challenge stond de alom geliefde Nieuwe Merwede op het programma. Een wedstrijd waar velen van de deelnemers reikhalzend naar uitkijken, met name op de vele snoekbaarzen die er door de jaren heen gevangen worden. Voor deze editie in de Lund Challenge 2016 was er toch enige vrees; hoge afvoer, harde stroming, koffie bruin water kortom niet de ideale omstandigheden om de snoekbaars te belagen. Een aanpassing van tactiek en techniek was zeker een vereiste voor de deelnemers.


Op naar het strijdtoneel...


De wedstrijd
Als na de bootcontrole en een hartelijke ontvangst bij WSV de Dordste Kill de matadoren in kolone naar de helft van het parcours zijn begeleid kan het startschot gegeven worden. Volgens velen zou het in de eerste uren moeten gebeuren gezien de sterke stroming en de vis zich wel eens ondiep zou kunnen ophouden.


Werpen bleek een goede optie tot succes...

Menig deelnemer koos ervoor om tijdens deze strijd in de Lund Challenge zijn geliefde hotspot op te zoeken, waar andere kozen voor een uitdaging en meteen begonnen om de kribben en stenenkanten uit te gooien. Beide technieken en tactieken leverde al snel het gewenste resultaat op mooie sterke rivier snoekbaarzen lieten zich verleiden tot een aanbeet op de gepresenteerde shad of visje. Een echte lijn viel er niet te trekken. Dit zal mede de oorzaak zijn door de gevarieerde technieken van werpen, verticalen en driften op de stroming.

In de ochtenduren konden de deelnemers de vissen nog redelijk tot goed vangen tussen de 0.5m en 7m. Op het moment dat de zon er wat feller door kwam en tegen het middag uur aan werd het voor veel Lund Challenge strijders lastiger om aan de schubben te komen. Driften op de stroom met ongeveer 3 kilometer per uur bleek voor een aantal een uitkomst.


Veel al hetzelfde mooie formaat...

Het zal geen verrassing zijn dat wanneer er erg ondiep tegen de randen van de waterplanten en zeer snel gevist wordt er meerder soorten roofvissen zich melden. Diverse meldingen van roofbleien maar natuurlijk ook de snoek en de baars lieten van zich spreken. De grootste baars was voor Michael Bockman & Bianca Rempe die met 47,7cm een mooie dagprijs in de wacht sleepten.


Een mooie extra prijs voor een prachtige baars...

Sommige deelnemers gaan zo op in het vangen van mooie maatse snoekbaarzen dat ze een grote snoek zonder pardon terugsturen naar zijn jachtvelden. Het over kwam Chris Bloemert en Michel Ligthart die de grootste van de dag terugzetten zonder te passeren langs de controleboot. Geluk bij een ongeluk want zo konden Uli Köster & Frank Wesker de grootste noteren met 82cm.


Snoeken kunnen deze heren dus ook...

Het is een vast gegeven dat tijdens de wedstrijd er tussen 14-15 uur weer een bijtmoment komt. Dit bleek ook in een hectisch laatste halfuur waar de controle het erg druk kregen met Lund Challenge deelnemers die hun dag nog goed maakten.
De verhalen aan de helling en in het clubhuis van WSV de Dordste Kill waren wisselend van een paar aanbeten tot 15 vissen. Dat er tijdens deze strijd in de NKS Lund Challenge mooie vissen gevangen werden was duidelijk aan de top tien van de
Berkley Biggest Zander Competition.


Mooie stevige vissen op de Nieuwe Merwede...

Berkley Biggest Zander Competition
Ook de Berkley Biggest Zander Competition gaat zijn vierde week in met vorige week een enorme verschuiving in het klassement tot nu toe. Dat klassement blijft overigens ongewijzigd na deze wedstrijd omdat tijdens de Lund Challenge wedstrijd op het HollandsDiep er erg grote vissen gevangen werden. 
De top drie van het dagklassement van de Berkley Biggest Zander Competition zag er als volgt uit. Het brons was voor het duo Jan Boomsma & Gerrit Jagersma met een snoekbaars van 71.5cm.

Het zilver was voor Herman & Mannus Vierhout met een knappe snoekbaars van 75,9cm tussen de planten uitgevist.


Een mooie bonus voor de altijd fanatieke Vader & Zoon Vierhoot...

Het goud was er voor de pechvogels met de grootste snoek namelijk Chris Bloemert & Michel Ligthart die de enige 80+ (82,1cm)vis van de dag konden noteren. Deze vis werd eveneens tussen de planten uitgeplukt.


Snoeken gooien ze terug, maar de snoekbaars hebben ze toch maar ingeleverd...

Van de grootste vissen is het een kleine stap naar het dag klassement van de NKS Lund Challenge 2016 waar je vandaag ook zonder grote vissen wel eens hoge ogen in zou kunnen gooien.

Dagklassement
Alvorens er overgegaan werd op het uitreiken van de dag prijs van deze wedstrijd in de strijd om de Lund Challenge diende de 4e plaats van de vorige wedstrijd nog te worden uitgereikt. Christiaan Bertels & Tonnie Roskam gaven hun prachtprestatie extra glans met een mooi shad pakket van Crazy Fish.


Alsnog het moment van glorie voor de heren...

Dan over tot de orde van de dag, het was lastig maar toch wisten er 14 teams 7 maatse snoekbaarzen te vangen en gingen dus zo uitmaken wie er met de ere prijzen naar huis gingen. Op de zesde plaats vinden we een team dat in iedere editie van de Merwede in de Lund Challenge hoge ogen gooit. Bij het duo Wim Hak & Ben Oskam was er dan ook dit jaar wederom geen haar op hun hoofd die er aandacht niet in de prijzen te vallen.


Nieuwe Mercury shirts voor de heren...

De vijfde plaats was voor de heren Robbert-Jan Poelwijk & Kees Jan Blaauw die na een moeilijke start in de Lund Challenge 2016 de weg naar boven wederom hebben gevonden. De ideale combinatie van een uitstekend scheppende Robbert en een scherp vissende Kees Jan leverde 3858mm op.


De perfecte combie op de Nieuwe Merwede...

De vierde plaats was er voor de NKS Lund Challenge millimeter recordhouders (4989mm) Koen Vervloessem & Yente Herbots die hun prachtprestatie van vorige wedstrijd een uitstekend vervolg gaven.


Koen & Yente geven een goed vervolg aan hun record...

Dan het podium van de dag, met deze keer een volledig Nederlands podium. Het dup Gerjan & Nico van Lopik wisten hun 7 maatse snoekbaarzen van tussen de stenen en planten te plukken en het leverde hun 4003mm op.


Blijven volhouden in het gene waar je vertrouwen in hebt...

Zilver was er voor de invaller Martijn Reisma & ervaren rot Herman Schuurman die met 4116 net geen 60+ gemiddeld maar in deze lastige omstandigheden zeker een prestatie om trots op te zijn.


De eerste keer invallen en direct op het podium...

Het goud ging mee naar huis met de regerend NKS Lund Challenge Kampioenen. Dit jaar zaten ze er al een aantal keren dicht bij maar op de Nieuwe Merwede sloegen ze hun dubbelslag. Met 4173mm de terechte winnaars van de strijd op de Nieuwe Merwede en de nieuwe leiders in de NKS Lund Challenge 2016.


De machtsgreep is geslaagd....

De Lund Challenge is inmiddels halverwege het seizoen 2016, de balans kan langzaam worden opgemaakt maar er is nog van alles mogelijk. De volgende strijd zal plaats gaan vinden op de IJssel begin September. Een water waar alle matadoren het strijdtoneel met knikkende knieën zullen betreden, het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat deze wedstrijd als scherprechter dient in de NKS Lund Challenge. We hopen jullie dan allemaal wederom te mogen begroeten.Het NKS en haar deelnemers bedankt alle sponsoren en federatie(s) voor het mede mogelijk maken van de NKS Competities
Tight Lines,
 
Het Bestuur