Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Lund Challenge IJssel & Maas

Het is al een tijd geleden dat de NKS Lund Challenge slag om de IJssel uit gevochten heeft. Een water dat door menig NKS’er gevreesd wordt omdat het er erg taai kan zijn. Dit jaar leken alle voortekenen anders en beloofde het een spannende strijd te worden met vele boten die 7 vissen moesten kunnen vangen. Een gelijkenis is te trekken met de wedstrijd in de Lund Challenge van afgelopen zaterdag de Maas. Een strijdtoneel dat evenals de IJssel erg taai kan zijn maar waar ook de voortekenen goed waren. Er lag voldoende vis alleen de grote viel wat tegen.


Lange driften op de bijna stilstaande IJssel..


De wedstrijd

IJssel
Na een week van uitstel door de harde wind mochten de NKS’ers op zondag 11-09 dan toch los op de IJssel.  De eerste uren zouden hier wel eens de doorslag kunnen geven aangezien de geringe stroming en het kraak heldere water.
Vele teams zochten dan ook hun heil richting het ketelmeer omdat daar meestal wat stuwing staat en het een ideaal jachtterrein is voor de snoekbaars. De lang gerekte taluds en grillige bodem structuur in aanloop naar het ketelmeer zorgt voor voldoende potentiële plekken waar de glasoog zich zou kunnen ophouden. Menig NKS team zette de lange drift in tijdens deze wedstrijd in, tijdens deze editie van de IJssel in de Lund Challenge.

De aanbeten kwamen niet vanzelf, de snoekbaars diende echt gezocht te worden en eenmaal gevonden waren ze lastig te verleiden tot een aanbeet. De vangsten die er gemeld werden, kwamen  allen van rond de 5 meter. De voorkeur van aas was deze wedstrijd erg wisselend, het ene team presteerde goed op de dropshot met kleine aasvis waar het andere alleen op kunstaas zijn vis kon vangen.

Zo tegen de middag viel de beet er uit en verkasten de NKS matadoren regelmatig van stek, de volledige IJssel werd tijdens deze Lund Challenge benut in een poging een snoekbaars te vangen. Gezien de ondiepte waar de vissers zich op bevonden en nog enkele die werpend de randen aan het afwerpen waren kwamen er weer mooie exemplaren van bijvangsten voorbij.
De grootste snoek was tijdens deze wedstrijd voor het duo Rinie Hofkens & Peter Gijzen die al vroeg in de wedstrijd een oude dame van 103cm wisten te vangen.


De ene dromend van een grote snoekbaars, de ander trots op de grootste snoek..

De grootste baars was tijdens deze wedstrijd om de Lund Challenge geen monster. Het duo Marcel Ates & Ed Beijeman wisten er toch een te strikken van 35.3cm en daarmee de grootste te pakken.


Klein duimpje en de reus...

De bijvangsten zijn een altijd een welkome opsteker in taaie wedstrijden, uiteindelijk draait het om de snoekbaarzen. Nick Verkerk & Kees van Vliet begrepen dit erg goed en wisten met 71.2cm de grootste te vangen.


De grootste van de dag, prachtig rivier kasteel...

Waar de ene rivier taai en gevreesd is in de Lund Challenge is het een aantal weken later wederom raak op de Maas. Deze rivier zorgt voor menig zweetdruppeltje in het NKS circuit, het zou wel eens een slagveld kunnen worden in de top van het klassement.
 
Maas

Als om 08.30 uur vanuit de zandmeren het startsein wordt gegeven barst de strijd in alle hevigheid los.Het veld verspreid zich snel maar de meeste vissers kiezen er voor om wederom de lange drift in te zetten opzoek naar de vis.


Ruim voor het startsein te water...


Een enkeling die goed voorgevist had behield zijn strategie en kozen voor het uitpluizen van de hotspots.


Mooie 60+ vis op de maas net voor de neus van de controleboot...

In het achterhoofd hadden alle Lund Challenge deelnemers dat bijtmomenten op de rivier mede bepaald worden door de stroming. Dit meegenomen wist iedereen dat de stroming er op de Maas rond 10.30 uur uit zou gaan en er dus 2 hot uren over bleven om hun slag te slaan.

De vis op de Maas bleek verspreid te liggen het driften met de stroom mee is dan altijd een geliefde techniek om in zo’n kort mogelijk tijdsbestek vele meters te maken tot een hotspot gevonden was. De randen tussen de 4 en 6 meter bleken de plekken waar de snoekbaarzen zich ophielden ook het diepe gat achter de brug bleek een graag geziene plek voor de snoekbaars. Over de te gebruiken techniek waren velen het over eens dat natuurlijk aas het beste was om de glasoog tot een aanbeet te verleiden. De fireball en dropshot lezen zich hier natuurlijk prima voor.


Alles voor de goede gezondheid van de vis, een bun met luchtpomp..

Om 10.30 uur was het dan zover de stroming ging er uit en de aanbeten zakten weg. De snoekbaarzen die op de vele dieptemeters zichbaar waren hielden hun kaken stijf op elkaar. Diverse teams kozen er dan ook voor om de Maas af te gaan trollen opzoek naar die ene. Dieplopende pluggen, grote shads alles werd uit de kast gehaald om tot een succes te komen. Het verbaasd dan ook niemand dat diverse andere rovers zich melden. Zo ook de snoek die deze keer het aangeboden aas van Ed Beijeman & Marcel Ates niet kon weerstaan. Met haar 92.4cm is het een prachtige dame en voldoende voor de grootste snoek. 


Een mooie bijvangst....

De NKS deelnemers van het eerste uur Erik Bleijie & Rudi van der Sleen wisten de grootste baars boven te halen met 39.2cm.


De grootste baars en momenteel de grootste baars gevangen op de rivier tijdens de Lund Challenge...

Zoals al eerder gemeld waren de eerste twee uur in deze strijd om de Lund Challenge cruciaal. Dit wisten ook Douwe Luurs & Karel Weber. De heren wisten een prachtig rivierkasteel te haken van 82.3cm en daarmee de grootste van de dag.


Scherpte vanaf de start loont....

Geconcentreerd werd er ook door dit team doorgevist want ze hadden immers een goede uitgangspositie voor de dagprijzen. Tot drie uur werd er werkelijk alles op alles op alles gezet door de NKS matadoren  om nog een maatse glasoog te vangen.

Berkley Biggest Zander Competition
De grootste snoekbaarzen van de dag zijn inmiddels vermeld. Een echt gevaar vormden deze niet voor de huidige top drie in de Berkley Biggest Zander Competition. Het podium staat inmiddels al een tijd en de finish komt inzicht. Op dit moment staat Bianca Rempe & Michael Bockman nog op het brons met 83.3cm. Het zilver in de Berkley Biggest Zander Competition is momenteel nog in handen van Tonnie Roskam & Christiaan Bertels met 91.5cm. De Belgische pelagic mannen Koen Vervloessem & Yente Herbots hebben met 97.2cm de overwinning bijna binnen met nog 1 wedstrijd te gaan op de Amer. Hier kan nog van alles gebeuren en deze top drie kan zo nog met lege handen staan. De Berley Biggest Zander Competition wordt aan het einde van de Lund Challenge uitgereikt zo niet de dagprijzen in beide wedstrijden.

Dagklassement

IJssel
De zesde plaats tijdens de NKS Lund Challenge werd met 6 maatse snoekbaarzen ingenomen door Nick Verkerk & Kees van Vliet. De totaal score van 3189 was precies 1 snoekbaars te kort voor de top vijf.  Op de vijfde plaats in het dagklassement vinden we Sebastian Kirion & Robbert Xhofleer met een totaal van 7 snoekbaarzen en 3572mm.


Goed gevist op dit lastige water...

De meest oneervolle plaats maar een prachtige prestatie kwam op naam van Marcel Ates & Ed Beijeman, net naast het podium maar wel 7 maatse vissen en goede zaken gedaan in het algemeen klassement.


Een vierde plaats leverde goede zaken op in het klassement...

Dan komen we bij het podium waar dit keer het hoge noorden van Nederland hoogtij dagen vierde. Op de derde plaats vinden we Chris Bloemert & Michel Ligthart die altijd hoge ogen gooien op de rivieren.


Echte allrounders met een lichte voorkeur voor de rivier...

Het zilver was er voor Jacob Veenema & Lieuwe Brink die met twee dropshot hengels in de hand 3850mm bij elkaar wisten te tikken.


Het zuinige lachje bij Lieuwe immiteert de zuinige aanbeten, wat uiteindelijk leidt tot een topprestatie...

Goud was er in deze editie van de IJssel voor het nieuwe koppel Daan de Rijk & Jan Baar die hun eerste Lund Challenge dag overwinning boekten met een totaal van 4159mm een prachtige prestatie van de heren.


Loon naar werken, Goud voor deze fanatieke heren...

Terugkijkend op deze editie van de IJssel in de Lund Challenge bleek het de beste te zijn van de afgelopen drie jaren met 121 maatse snoekbaarzen een nieuw NKS vangstrecord op dit water.
De vraag blijft of de echte riviercracks ook op de andere rivier zo goed uit de voeten kunnen of dat er een compleet nieuwe top 6 zou zijn.

Maas
Waar op de IJssel nog een nieuw vangstrecord gebroken werd leek de Maas een stuk taaier dan verwacht met maar 67 maatse snoekbaarzen is het gemiddelde net boven de 1.5 per boot. Wie konden de glasogen dan wel vinden tijdens deze editie van de Maas in de Lund Challenge.

Wim Hak & Ben Oskam wisten er in ieder geval 4 te verleiden tot een aanbeet en behaalde zo de 6e plaats in het dagklassement. Op de 5e plaats vinden we de voorzitter van het NKS Willem Beijeman & Dennis de Jong die samen met zijn maar in het eerste uur bovenop de vis viel en gelijk toesloeg. 

Op de vierde plaats vinden we het Belgische duo Johan Vos & Kris Eysermans die de laatste weken aan een opmars bezig zijn in de dagklassementen en het algemeen klassement om de Lund Challenge. Deze oud finale winnaars wisten eveneens 4 maatse vissen te vangen en een totaal te bereiken van 2050mm.

Het podium was er dit keer weer een om je vingers bij af te likken. Beginnend met het brons dat mee naar huis ging met de regerend Nederlands Kampioenen Hendry Vis & Gerald Vierhout met een totaal van 2600mm.

De zilveren plak was er dit keer voor Uli Köster & Frank Wesker. Deze heren sluipen werkelijk richting top van het Lund Challenge klassement. Deze prestatie op de Maas doet ze aan kloppen bij de huidige nummers 1 en 2 in de tussenstand van de NKS Lund Challenge.


Onderweg naar wederom een top drie in de Lund Challenge...

De gouden medialle gaat mee naar huis met Jacob Veenema & Lieuwe Brink met een totaal van 7 maatse snoekbaarzen en 4399mm een klasse beter dan de rest. In Friesland heb je nauwelijks tot geen rivieren maar deze heren ontpoppen zich als ware rivermasters.


Echte riviercracks, zouden ze op de laatste rivier ook weer toeslaan...

Er is nog 1 wedstrijd te gaan en alles ligt nog open, niks beslist niet de finaletickets en niet het klassement dus de laatste wedstrijd beloofd spannend te worden.

De Vooruitblik
De laatste wedstrijd in de NKS Lund Challenge 2016 vindt plaats op de Amer. Een water waar bijna traditie getrouw de strijd wordt beslist. Tevens ook een water wat nooit makkelijk is, niet omdat er weinig gevangen wordt maar het formaat van de vis laat weleens te wensen over.

Het beloofd dus een spannende strijd te worden waar bij sommige teams de nodige druk op zal staan om hun positie te behouden in het Klassement.

Via deze weg willen we alle sponsoren en federaties bedanken die de NKS Lund Challenge medemogelijk maken. Een speciaal woord van dank gaat deze keer uit naar  Watersport Vereniging de Zandmeren die ondanks dubbele  boekingen een hartelijk welkom voor het NKS hadden geregeld.

We hopen jullie allemaal terug te zien aanstaande zondag op de Amer om een fantastische laatste strijd met elkaar aan te gaan in de Lund Challenge 2016
 
Tight Lines,
NKS Media team