Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Lund Challenge HollandsDiep

Na een pauze van ruim 2 maanden en het bekend maken van de nieuwe opzet kon de Lund Challenge 2015 afgelopen zondag van start. Het strijdtoneel was traditie getrouw het HollandsDiep, een water wat bekend staat om zijn goede vangsten in de openingswedstrijd. Over de vangsten in deze editie waren toch een aantal vraagtekens, het voorvissen was in vele gevallen taai, de snoekbaars lag verspreid en dan was er ook nog eens de stevige bries uit het Noorden die het uiterste van de stuurmanskunsten zou vragen. Kortom spanning vanf de eerste minuut..

De Wedstrijd
Na een grondige bootcontrole konden de deelnemende boten op weg naar het parcours om daar te wachten tot het sein vanuit de controleboten dat de Lund Challenge officieel onderweg is. Als uiteindelijk het sein wordt gegeven, stijgt de hartslag van elke deelnemer en gaat het toerental vlot naar de 6000.


Stilte voor de storm...

Al snel vielen de eerste boten boven op de gewenste snoekbaarzen en konden zij zich in gestaag tempo richting de controle boten begeven. De regel tijdens de eerste NKS wedstrijd om de Lund Challenge was dat er maximaal 2 vissen per meting aangeboden mochten worden, dit om het welzijn van de vis te bevorderen. Het betkende voor diverse teams meerdere malen de stek verlaten, wat natuurlijk mogelijkheden bood voor de concurrentie om op die ene hotspot ook toe te slaan. Het bleek minder makkelijk dan gedacht en het was peuteren voor die ene aanbeet, de snoekbaars hield zich voornamelijk op tussen de 8 en 12 meter en hield het merendeel van de wedstrijd de kaken stijf op elkaar.

Rustig varen en nagenoeg geen beweging in het aangeboden kunstaas bleek de oplossing, een opvallend verschijnsel tijdens deze wedstrijd was dat er erg veel vis op de bijhengel werd gevangen. Deze was door het merendeel van de deelnemers voorzien van een voorn (ochtend) of grote spiering (middag). Toch zijn  er altijd uitzonderingen op de regel en zo ook tijdens deze editie van de Lund Challenge, diverse teams boekten successen op de shad, met name langzaam geviste schoepstaarten zorgden voor de uitzonderingen.

Als rond elf uur de wind op zijn hoogte punt kom zijn het merendeel van de teams gedwongen hun heil  te zoeken strak tegen de noordkant van het HollandsDiep, hier liggen diverse mooie taluds met variërende dieptes tot 14 meter, naast deze taluds is er altijd de mogelijkheid de stenen kanten uit te werpen (ondieptes) wat voor diverse teams prachtige baarzen met zich mee bracht. Een diversiteit aan mooie baarzen tussen de 40 en 49.5 cm lieten de vissers geloven een mooie maatse snoekbaars te hebben gehaakt. De pure kracht en vechtlust die ridder perca met zich mee brengt maakt het als bonusvis een mooie extra prijs voor het duo Marcel & Ronald Ates.


49,5 cm een bonusvis en een prachtig pakket van invincible products...

Gezien er ondiep werd gevist door een aantal deelnemers zou je verwachten dat ook de snoek zich regelmatig melde voor een spectaculaire dril. Niets was minder waar, de groenjas liet nauwelijks van zich horen. Toch wisten Chrstian Bertels & Tonny Roskam er één te strikken en konden zo de prijs voor de grootste snoek opeisen.


84.0 cm een mooie jonge dame....

Het feit dat er door de wind een groot deel van het parcours niet volledig benut kon worden kwam de spanning in deze editie van de Lund Challenge alleen maar te goede. De deelnemers lagen korter op elkaar en konden zo de concurrentie mooi in de gaten houden. In het laatste half uur van de wedstrijd ging in de donkere dieptes (donker bruin water) de knop om en ontstond er nog een ware aanbeten golf, diverse deelnemers konden hier nog van profiteren en de nul wegpoetsen of juist die zevende vis vangen. Het beloofde in ieder geval een spannende uitslag te worden met mogelijk kleine verschillen.

De Prijsuitreiking
In totaal zijn er door de deelnemers 188 maatse snoekbaarzen ter meting aangeboden, niet de aantallen die we kennen van de opening. Het gaf wel duidelijkheid de moeilijkheidsgraad weer van het lastig manoeuvreren, snoekbaarzen die erg verspreid lagen en de kunde van de vissers. Tevens kon het ook weleens betekenen dat met minder dan zeven vissen een top tien of hogere klassering mogelijk zou zijn, en een erg goede start voor het klassement. Voor de toppers in deze wedstrijd in de Lund Challenge bekend worden gemaakt is het tijd voor de grootste drie snoekbaarzen. De aantallen waren dan wel niet top maar het formaat mocht er zeer zeker weer wezen. De derde plaats was voor Bas Halsema & Martin Rep met 79.2cm. De tweede plaats werd ingenomen door een team dat zich op het laatst een plek bemachtigde  en hier zeker geen spijt van zal hebben Beert Hup & Eduard Ritsma met 86,8 cm. De koningen van de grootste vissen deze wedstrijd waren Rob breek & Klaas van Velzen met een prachtige dame van 92,2cm.


De top drie grootste snoekbaarzenn, allen prachtige vissen...

De top vijf tijdens de eerste wedstrijd van de Lund Challenge 2015 zat erg dicht bij elkaar, met uitzondering van de nummers 1 die er ver boven uitstaken. Op de vijfde plaats vinden we het inmiddels alom bekende duo Thorsten Brunswicker & Marcin Chyla, die ook dit jaar weer laten zien dat ze er zijn om Nederlands Kampioen te worden.


3817mm net niet genoeg voor het podium...

De vierde plaats werd ingenomen door de gebroeders Uithol, tijdens de penwedstrijd een goede maand geleden snapte ze er naar eigen zeggen niks van dat ze geen stootje kregen, nu snapten ze het erg goed. Met zeven maatse snoekbaarzen en een totaal van 3817mm maar een grotere tweede snoekbaarzen een prima start.


Mooie prestatie van de heren op hun favoriete thuiswater...

De bronzen medaille werd opgehaald door een team dat nog met de gedachten op een zonnig eiland zat. Het gevoelsmatige tempratuur verschil van zo'n  40 graden, deed het lichaam bibberen en dat ga nu net de extra actie aan de fireball. Manuel Doulis & Fed Dolderum wisten een totaal bij elkaar te bibberen van 3886mm. Het zilver werd uiteindelijk voor de sympathieke oosterburen Eckhard Götze & Frank Doetsch, deze konden 3947mm aan snoekbaars ter meting aanbieden. Het goud was voor Wim Hak & Ben Oskam, deze heren lagen van start tot finish een straatlengte voor op de concurrentie en hadden nog tijd om tussen door wat lol te beleven in het vangen van een aantal mooie baarzen. Met de 18 maatse snoekbaarzen die ze totaal gevangen hebben heer en meester en dan ook nog eens de grootste zeven met 4288mm.


De eerste klap is een daalder waard, deze drie teams deelden hem uit! Gefeliciteerd!

De eerste wedstrijd in de Lund Challenge zit er op, en de tweede staat alweer op het programma op 1 maart  aanstaande een totaal ander water, andere visserij op een van Nederlands mooiste rivieren. De diverse kribvakken zullen worden bestookt met shads, fireball, dropshot. Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de deelnemers, we hopen jullie dan ook allen weer te mogen begroeten.

Wij willen via deze weg de federatie(s) en sponsoren bedanken die deze wedstirjd in de Lund Challenge 2015 mogelijk hebben gemaakt.

Tight Lines,

Het NKS Bestuur