Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Lund Challenge 2015 Lek

Na een onstuimige week, met veel wind en regen kon de tweede wedstrijd in de strijd om de NKS Lund Challenge 2015 afgelopen zondag doorgang ondervinden. Een wedstrijd waar iedere visser wel een mening over had, tijdens het trainen was er namelijk niet bijster goed gevangen. De omstandigheden op de wedstrijddag waren echter niet te vergelijken met de weken er voor. De sluw stond open, de zon scheen fel en de snoekbaars was een week met rust gelaten. Kortom de ingrediënten waren volop aanwezig voor een spannende wedstrijd…


Prachtige zonsopkomst begroet de deelnemers op de lek..

De Wedstrijd
Na een prachtige opening op het HollandsDiep was het voor de matadoren in de Lund Challenge omschakelen geblazen. In plaats van grote vlaktes, lange richels was het nu krib in krib uit opletten en strak langs de kribkoppen vissen. Als de deelnemers om klokslag half negen hun weg gevonden hebben op het 8 kilometer lange parcours, laten de eerste snoekbaarzen niet lang op zich wachten. Het leek er soms wel op of ze zaten te wachten op de gepresenteerde aasjes. De NKS deelnemers zochten de snoekbaarzen letterlijk op in het kribvak, bovenop de ondieptes lagen deze zeer waarschijnlijk op scherp om hun paaiplek te verdedigen. Dit resulteerde al snel in de nodige 70+ vissen die al vroeg in de controleboot van dichtbij mochten bekijken.


Mooie vissen werden er gevangen op de Lek...

In de ochtend uren zo tussen 08.30 uur en 09.30 uur werd de slag grotendeels geslagen, de Lund Challenge deelnemers die op dat moment ondiep met een dropshot voorzien van spiering of roofblei de snoekbaars belaagde hadden het meeste succes. Er werd door een aantal deelnemers een risico genomen door de dieptemeters uit te zetten om zo de snoekbaars niet meer dan nodig te storen. Natuurlijk aas was deze dag in het voordeel, toch wisten een aantal vissers met kunstaas de nodige snoekbaarzen te verleiden.

Over een aantal zaken waren de deelnemers het eens de snoekbaars lag echt strak in de kribben tussen de 2 en 4 meter, een enkeling waagde zich naar dieper water zo rond de 6 meter. Er werd in deze strijd om de NKS Lund Challenge met name secuur gevist, langzaam varen en peuteren leek de sleutel tot succes men zou verwachten dat als er zo ondiep gevist wordt er met enige regelmaat een baars of snoek zich meld voor een lekker hapje, niks is minder waar. De snoek hield zich volledig afzijdig deze dag en er liet zich wel geteld 1 baars meten, de heren Eppie Hoogstra & Jacob Veenema waren de gelukkige.


Er was bij de heren twijfel over de grote, wees gerist het was de grootste...

Na het knots gekke uurtje in het begin van de wedstrijd werd het voor alle deelnemers lastig om nog aan de gewenste snoekbaarzen te komen. Het werd echt wachten en geduld uit oefenen zo min mogelijk bewegen met het gepresenteerde aas wilde hier en daar nog eens een snoekbaars verleiden. Tot zoals bijna in elke wedstrijd het laatste uur aanbreekt en de snoekbaars zich nog even te goed moet doen aan de makkelijke prooien  die de NKS matadoren aanbieden. En groot aantal teams kon hier nog gebruik van maken en zo die hatelijk nul weg te vissen of juist de zevende te vangen. Aan de helling werd al snel duidelijk dat er een groot aantal mooie vissen gevangen was 90+, 80+,70+ en een berg 60+ vissen. De grootste van de dag stond lange tijd om naam van het duo Rinie Hofkens & Peter Gijzen die uit eindelijk met een vis van 82,3cm de tweede grootste vis vingen.


Net niet, maar wel een verdiende tweede..

De grootste was voor de heuse kneiterkoningen binnen de NKS Lund Challenge de gebroeders Jan & Jaap Uithol die zich nog verontschuldigende aan de runners up omdat ze met een vis van 95,1cm het feestje rond de klok van twee bruut verstoorden.


Prachtige bonusvis die voor een mooie bonus zorgt...

Van de grootste vissen van de dag is het een kleine stap naar de dagprijzen die werden uitgereikt in de kantine van camping de Koekoek, waar de nodige visserslatijn onder het genot van een hapje en drankje werd verteld.

De prijsuitreiking
De grootste vissen in  deze editie van de NKS Lund Challenge de Lek zijn reeds uitgereikt, waarna in een snel tempo werd doorgegaan naar de uitreiking van de top vijf van de dag. Het beloofde een spannend geheel te worden aangezien een paar vissen wel eens genoeg zou kunnen zijn voor een top klassering. Op de vijfde plaats vinden we Pierre Johnen & Daniel Kaldowski die al een aantal jaar bewijzen dat ze op de rivieren van Nederland hun vissen goed weten te vangen. Zo ook op de Lek waar de heren met een totaal van 5 vissen en 3089mm een prachtige dag beleefde.


Ze waren in hun element en het betaald zich uti in een mooie prestatie...

De vierde prijs ging mee naar  huis met  Eric Peters & Pierre van Aalten, deze heren rammelen de laatste jaren steeds harder aan de poort van de top vijf in het eind  klassement  in de strijd om de Lund Challenge en ook vandaag deden zij goede zaken met 6 vissen en 3229mm.


Net niet het podium, maar top gevist tijdens deze taaie strijd..

De top drie bestond deze keer uit  een zeer gevarieerd gezelschap; echte allrounders, exceptionele riviervissers en echte diehards. De derde plaats werd ingenomen door de diehards. Een gebroken pols  weerhield  Ben Oskam er niet van deze wedstrijd te vissen . Ben wist samen met zijn maat  Wim Hak zes maatse vissen te vangen. Het duo was al bekend bij menig visblad in polen (Hakski en Oskam) , maar nu ook in Nederland timmeren ze hard aan de weg en met deze derde plaats handhaven ze zich bovenin het klassement. De tweede plaats werd ingenomen door de rasechte riviervissers Condrad Joren & Chris Bloemert die met 7 vissen een totaal van 3723 bij elkaar wisten te peuteren. Naar eigen uitlatingen in de social media hebben de heren het lek boven, wat nog wat beloofd voor de komende zes wedstrijden.  Uiteindelijk kan er maar een team met de dagzege gaan lopen , deze keer maakte de echte NKS allrounders en veteranen Tom Kroon & Eric Marteijn het slippertje op het HollandsDiep goed door met 7 vissen en een totaal van 4007mm de overwinning op te eisen.


Een top prestatie van dit trio topteams...


Het klassement begint aardig vorm te krijgen maar zit nog aardig dicht  bij elkaar. Tijdens de volgende wedstrijd op het Haringvliet kunnen de rollen zomaar weer omgedraaid zijn, er zal dus wederom op het scherpst van de haak gevist moeten worden.  Wie gaat de voorjaarsstop in als leider in de NKS Lund Challenge, we zullen het zien na de wedstrijd op het Haringvliet.

Wij bedanken via deze weg alle sponsoren en federatie(s) die het mede mogelijk gemaakt hebben om de wedstrijd op de Lek te vervissen. We hopen jullie allen aanstaande zondag weer te zien .

Tight Lines,

Het NKS Bestuur