Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

Hollands Diep

Derde wedstrijd NKS 2017
 
12 februari zou de strijd op het Hollands Diep gestreden  worden. Helaas kon er door het slechte weer niet gevist worden. Veel vissers die zich al weken voorbereid hadden konden deze beslissing niet heel erg vinden. Een goed plan was nauwelijks te maken. De vissen lagen verspreid en lieten zich maar  mondjesmaat verleiden tot een aanbeet. Vol goede moed maar naar de reserve datum van 26 maart uitgekeken. Als om half negen de controle - mediaboot de vlag laat zakken stuiven de matadoren alle kanten het Hollands Diep op. Doch, opvallend veel boten zoeken de bekende paaiplaatsen vop. Hopend dat de strijd om de nesten door de mannetjes snoekbaarzen al begonnen is.
Het is met het liefdesleven van de snoekbaars anders geregeld dan bij ons mensen. dat van de mensen hoef ik hopelijk niet uit te leggen, maar ik zal een tipje van de sluier oplichten hoe dat er in de snoekbaars wereld aan toe gaat. Afhankelijk van de weersomstandigheden komt Pa snoekbaars half maart richting de paaiplaatsen. Ma snoekbaars is dan nog ver verwijderd van de liefdesnesten.  Pa is in volle strijd verwikkeld met de andere mannen om de beste plekken voor een nest te hebben. Deze beste plekken bestaan vaak uit een gering hoogte verschil op een vlak stuk bodem tussen de 3 en 7 meter. Pa en zijn mede strijders gaan door tot begin april tot ma gearriveerd is. De hiërarchie onder de mannen is dan grotendeels bepaald door de afmeting van de mannetjes snoekbaarzen. Ma komt effe langs voor een goede partij snoekbaarssex  en is gelijk weer vertrokken, pa achterlatend met de eieren. Als deze uitgekomen zijn verlaat pa snoekbaars ook het nest. Dit wetende lag bijna het halve deelnemers veld op de betere paaiplekken, waar de mannetjes op dat moment in felle strijd verwikkeld zijn. Heb je een aantal van deze nestlocaties in kaart dan is het makkelijk scoren.
Felle aanbeten bleven dan ook niet uit en binnen een uur hadden verschillende boten de 7 maatse vissen al gefotografeerd en opgestuurd naar de scheidsrechter via de smartphone. Dit systeem geeft een nieuwe dimensie aan onze wedstrijden. iedereen kan de tussenstand volgen en hierop aktie ondernemen. Ondertussen maakte de controle/mediaboot de ene na de andere lifechat die via Facebook door zeer veel mensen aan het thuisfront werden bekeken. Voor de vissers die thuis zaten een leuk gebeuren om dit  te volgen op facebook.
Al gauw ging de strijd tussen een aantal boten die snel de zeven vissen hadden en ook de wat betere vissen vingen. team Jan Baar /Daan de Rijk, Gerben Mul/Pieter Smit, Johan Vos/Kris Eysermans en Sjoerd Terpstra/Robin Kamstra maakten vanaf het middag uur jacht op Willem Beijeman en Dennis de Jong. Deze hadden een voorsprong van ruim 10 Centimeter op de andere gegadigden. Toen om 1 uur de tussenstand niet meer te zien was gingen Gerben Mul/Pieter Smit en het team Johan Vos/Kris Eysermans van de paaiplaatsen af om op wat dieper water de big mama's omhoog te krijgen door pelagisch de snoekbaars te belagen. Team Beijeman de Jong ving net nadat de stand niet zichtbaar meer was een mooie stekel van 73 cm. Hiermee poetste ze hun kleinste vis van 63 weg en kwamen zo op een lengte van bijna 4 meter en 70 centimeter uit. met deze gemiddelde lengte van 67 cm voelde zij zich nog niet de winnaar. de Pelagic vissers hadden immers ook maar een goede vis nodig om de eerste plaats over te nemen.
Toen het eindsignaal geklonken had was er dan ook niemand die durfde te denken aan de overwinning. Hoop was het enige wat er voor hen was.
 
Het was weer een gemoedelijke en vriendelijke sfeer tijdens de prijsuitreiking. iedereen had wel een mooie vis verspeeld of begreep niet dat de boot naast hun zoveel geluk had. Het is altijd goed om te zien dat tijdens de wedstrijd de strijd er heet aan toe gaat, maar dat er na de wedstrijd  veel respect en vriendschap onder de deelnemers is. Rond de klok van 5 uur zijn de deelnemers allen verzameld en stijgt de spanning als de prijsuitreiking begint. De voorzitter neemt eerst op gepaste wijze afscheid van de heren Pijl. Gerwin heeft vele jaren als scheidsrechter rondgevaren samen met zijn zoon. Mannen ook vanaf deze plek nogmaals bedankt.


De grootste baars was voor het altijd goedlachse duo Uli Kosters en Frank Wesker met 47.5 cm rond als een tonnetje een pracht baars.
In totaal werden er 281 maatse vissen aangeboden. De grootste snoekbaars was voor het duo Gerben Mul en Pieter Smit met een snoekbaars van 79.3 cm.


Op de vijfde plaats eindigde het duo Peter Roeg en Henk Roos. De eerste uren wou het bij deze heren niet lukken. Maar overstappend naar de pen op een mooi hotspotje konden ze in de middaguren nog een totale lengte van 4492 mm noteren. Zo zie je maar, op tijd overstappen kan het tij doen keren.

 
Op de vierde plek eindigde het duo Gerben Mul en Pieter Smit. in de middag had de pelagic methode helaas niet het gewenste effect gehad. ze bleven steken op 4502 mm

De derde plek was voor onze zuiderburen Johan Vos en Kris Eysermans. Tijdens het Pelagic vissen waren er diverse vissen bij het aas wezen kijken maar waren slechts enkele die toegehapten. 4558 mm was goed voor de derde plek.
 
De friezen Sjoerd Terpstra en Robin Kamstra wisten 's middags nog een mooie vis van762 mm te vangen wat ze naar een tweede plek bracht.
 
Na de hele dag al bij de eerste vissers gezeten te hebben konden Willem Beijeman en Dennis  de Jong de eerste prijs ophalen. Zij hadden een uitstekende dag waarbij alles lukte. 29 maatse vissen waarvan 25 vissen van 60 cm of meer maakte hun de winnaars van het Hollands Diep 2017.

 
Alle sponsoren uiteraard weer bedankt om deze wedstrijd mogelijk te maken.
Ook onze dank naar controleurs en media voor het goed laten verlopen van de wedstrijd en de publiciteit die zij geven.
 
Media Team NKS