Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

NKS Gooimeer 2010

Deze zomer werd de wedstrijd op het Gooimeer nog uitgesteld vanwege de te hoge temperaturen, waardoor het gezond en wel terug zetten van de gevangen snoekbaarzen niet voldoende kon worden gewaarborgd. Inmiddels zijn de temperaturen gedaald en konden zondag jl. 70 boten zich opmaken voor de wedstrijd op het Gooimeer

De vooruit zichten waren best gunstig, goede vangstberichten gecombineerd met een aangename tempratuur tussen de 20 en 24 graden. De wind zou alleen nog een spelbreker kunnen worden. 4-6 bft., betekende een stevige klots op het water, waardoor de elektromotoren stevig aan het werk moesten.

De wedstrijd
De wind leek in eerste instantie spelbreker te worden en er werd dan ook gekozen om te starten vanuit Huizen aangezien er daar beschut en rustig kon worden gewacht op de start. Om half negen is het dan zover en beginnen de 70 boten aan hun wedstrijd. Al meteen vanaf de start wordt duidelijk dat het Gooimeer ruimte biedt voor het gebruik van verschillende technieken. Verschillende deelnemers kiezen voor het vissen met de pen, anderen voor meters maken met o.a. dropshot, fireball, shads en het sleepje dit allemaal tussen de 8 en 14 meter. Dat er vandaag zeven vissen nodig waren om kans te maken op een overwinning was al vanaf het begin duidelijk. Een groot aantal van de deelnemende boten hadden binnen de eerste paar uur al zeven maatse snoekbaarzen een bonus vis zou dus vandaag een degelijk verschil kunnen uit maken. Het beloofde dus spannend te worden tot op de laatste minuten van de wedstrijd.

Bijzonderheden
 Dat er tijdens wedstrijden soms bijzonderheden voorkomen lijkt meer dan logisch, deze wedstrijd had er ook een paar. Uit de statistieken van de verviste wedstrijden blijkt dat een baars van 40+ nodig is om kans te maken op de prijs voor de grootste baars. Uitzonderingen bevestigen de regel zo ook op het Gooimeer. De grootste baars werd gevangen door het duo Manuel Doulis & Martin Tuinenburg met 34.9cm.Een tweede puntje is dat deelnemers soms zo op gaan in het vangen van de gewenste snoekbaarzen dat een meter plus snoek zonder de controleboot gezien te hebben wordt terug gezet. Jammer, want dit had de prijs voor de grootste snoek opgeleverd. Deze was nu voor het duo Sven Vervloessem & Marc Douwen met 85.2cm. Maar het opvallendste van deze wedstrijd is toch wel de vangst van het duo Maurtis Kuijs & Arno Hartgers die tijdens het verticalen een karper van 92cm en 32 pond vingen.De prijsuitreiking
Dat zeven vissen een must was om deze wedstrijd te winnen dat was al snel duidelijk, wederom werd bevestigd dat een bonus vis een pre is als er zoveel vissen worden gevangen. De grootste snoekbaars van de dag kwam op naam van het duo Willem Beijeman & Jelle Keus met 87.8cm.De top drie van het dag klassement hadden allen ook een snoekbaars bij de top tien in het snoekbaarsklassement. Zo vingen vader en zoon Eckelboom zeven snoekbaarzen met een totale lengte van 4193mm wat hun de derde plaats op leverde.De tweede plaats was voor het altijd goedlachse duo Ron Heijne & Daud Kalschoven met een totale lengte van 4383mm.De eerste plaats met een gemiddelde lengte per gevangen snoekbaars van 63.2cm is voor het Friese duo Douwe Luurs & Thijs Zijda.Het is stuivertje wisselen in het klassement om de Baron Marine/Hengelsporthuis Cup. Het duo Vervloessem/Dauwen gaat momenteel aan de leiding met 13 punten voorsprong op de nummer twee Boxberger/Engelen. Mogelijk is het na de wedstrijd op het Noordzeekanaal op 17-10-2010 weer omgedraaid. Onze dank gaat uit naar de federatie(s) en sponsoren die het wederom mogelijk hebben gemaakt de wedstrijd op het Gooimeer te vervissen.

Wat ging er fout tijdens de wedstrijd:
Diverse mensen hadden toch levende aasvis bij zich voor de start. We roepen nogmaals eenieder op om artikel 12 van het algemeen reglement nog eens door te nemen. Levende vis in welke vorm dan ook levert je onherroepelijk een gele kaart op. Hierop zal de laatste 2 wedstrijden extra worden gecontroleerd.

- De start verdiende niet de schoonheidsprijs, we gaan kijken of we voor elk water vooraf een startlokatie kunnen instellen op het water.
- Er werd, al dan niet per ongeluk, toch in de vaargeul gevist of mensen voerden niet de verplichte ankerbol. Als je van de ankers afwaait of per ongeluk in de vaargeul terecht dreigt te komen draai dan je hengels in om elke schijn te vermijden.
- Indien er klachten zijn over andere deelnemers of omstandigheden dan vragen wij om deze zo mogelijk direct tijdens de wedstrijd door te geven zodat er door de wedstrijdleiding adequaat kan worden gehandeld. Achteraf hierop reageren is vaak moeilijk zo niet onmogelijk.

We kijken met tevredenheid terug op de wedstrijd, het was een sportieve dag op een mooi snoekbaarswater.

Roofvisgroeten,

Het NKS Bestuur