Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden

NKS Lund Challenge 2015 IJssel

Het gesloten seizoen ligt achter ons en de haken zijn weer geslepen om in de tweede helft van de NKS Lund Challenge de strijd met elkaar aan te gaan. Dit jaar word er door het NKS afgeweken van de jarenlange traditie om te starten op de trots van Friesland het Lauwersmeer. Een ander wedstrijd toneel had dit jaar de eer, namelijk de IJssel. De voorspellingen waren vooraf niet al te best, een harde wind , regenachtig en wisselende verhalen over de vangsten bij aanvang van het seizoen. Het beloofde dus een spannende strijd te worden, met mogelijke veranderingen in het NKS Lund Challenge klassement…


In alle rust wachten op je maat voor de spanning toe slaat...


De  Wedstrijd
De diverse trailer mogelijkheden die de omgeving van de IJssel heeft zorgde er voor dat alle deelnemers op tijd aan de start konden verschijnen. Voor sommigen bleek het vinden van de inschrijfplek toch wat lastiger, zij verkozen dan ook een toeristische route over de omringende meren.Het lang gerekte parcours op de IJssel zorgde er voor dat er voor elk wat wils was in deze strijd om de NKS Lund Challenge. Het parcours bevatte kribben, bruggen, diepe gaten en lang gerekte taluds waar de snoekbaarzen belaagd konden worden. Kort na het startsein konden diverse teams als snel de maatse snoekbaarzen verleiden tot een aanbeet.


Dreigende luchten boven de IJssel..

Het zag er naar uit dat deze editie van de IJssel binnen de Lund Challenge weleens de meest succesvolle qua vangsten kon gaan worden. De aanbeten kwamen hard door en waren ondanks de harde wind bijna niet te missen. De ochtend uren waren bij de meeste matadoren de meest vruchtbare, zo rond de klok van elven viel de beet er uit en werd het zoeken naar de vis.

Waar op menig water er door de snoekbaars een duidelijke voorkeur wordt gegeven aan een bepaald soort techniek of aas leek het de glasogen op de IJssel weinig uit te maken. Diverse verhalen gingen de ronde over mooie successen op de shad, waar ander weer goed vingen op de dropshot en fireball met een dode voorn, spiering of roofblei.Gezien het feit dat de snoekbaars zich hoofdzakelijk op hield tussen de 4 en 5 meter zal het ook niemand verbazen dat er tijdens deze strijd om de Lund Challenge diverse baarzen gevangen zijn. De grootste kwam op naam van het duo Robbert-Jan Poelwijk en Kees-Jan Blauw die met 36.0cm een mooie perca vingen.


Niet de grootste uit de NKS historie we de dagprijs...

Naast de mooie snoekbaarzen en baarzen staat de IJssel bekend om zijn prachtige riviersnoeken, ook tijdens deze wedstrijd lieten deze groen jassen van zich spreken. Diverse metersnoeken werden gevangen en teleurstelling was van gezichten af te lezen als een 1 meter + snoek kon worden teruggezet. De altijd sympathieke oosterburen Michael Böckman & Bianca Rempe wisten de grootste te vangen met 117cm.


De prachtige dame, bezorgde een dag succes...

De IJssel staat al jaren bekend als water waar tijdens de Lund Challenge kastelen gevangen worden. Deze wedstrijd waren de kastelen niet heel fanatiek of kregen ze de kans niet door de in grote  getale aanwezige onder maatse snoekbaars. De derde grootste snoekbaars kwam op naam van het team Andreas Stauf & Sebastian Sterzenbach met 73.8cm.


Een prachtige 70 zorgde voor een mooie bonus.

Het zilver in de categorie grootste snoekbaarzen ging naar de gebroeders Einman met een lengte van 78.7cm.


De gebroeders Einman hebben het talent voor het vangen van grote vissen nu ook weer...

Wat betreft de grootse snoekbaarzen was het een 1,2,3 voor de Duitse deelnemers want de grootste snoekbaars werd gevangen door Frank Doetsch & Eckehard Götze met 80.2cm.


De enige 80+ tussen alle onder maatse maar Frank vond hem..

Zoals eerder al gemeld liepen de vangsten gedurende de dag af en werd het schrapen voor een snoekbaars. Toch kende de IJssel het welbekende Lund Challenge bijt moment, diverse teams sloegen in het laatste half uur nog toe en zo steeg de spanning wie er met de dagzege naar huis ging.

De Prijsuitreiking
De prijzen voor de grootste snoekbaars, baars en snoek zijn reeds vermeld en wat nog rest zijn de dagprijzen. Met 40 boten die maatse snoekbaarzen hebben gevangen was het tot nu toe de beste editie in de Lund Challenge en anybody’s game wat betreft de overwinning.Twee teams vielen net naast het podium, om te beginnen met de vijfde prijs die was voor het team  Kees van Vliet & Nick Verkerk die een totaal van 4 vissen en 1936mm bij elkaar visten.


Een brede glimlach mag ook na een topprestatie...

Op de vierde plaats vinden we de eerste echte riviervissers terug Chris Bloemert & Conrad Joren. Het was volgens de heren naar eigen zeggen niet makkelijk, maar ook zij wisten in het laatste half uur nog toe te slaan met vier vissen en 2111mm net te kort voor het ere metaal.


Doorzetten loont...

Jörg Beeke & Markus Schulte wisten net een paar centimeter meer te vangen dan de nummers vier en gaan verdient met het brons naar huis. Een totaal van 4 vissen en 2197mm was voldoende voor het podium.Het zilver en goud staken er in deze editie van de |Jssel met kop en schouders boven uit, met een respectievelijk aantal van 6 en 7 vissen. De ÿoung guns”voelden zich aan een snoekbaars in het water op hun thuis rivier de IJssel. Hendry Vis & Gerald Vierhout vingen 6 maatse snoekbaarzen en een totaal van 3467mm en zorgden ervoor dat één van de ere metalen op de veluwe bleef.
De winnaars van deze wedstrijd in de Lund Challenge, kwamen met een missie naar de IJssel. De heren waren getriggerd door het doorbreken van de traditie met betrekking op de openingswedstrijd. De sportieve revanche van het Friese duo Herman Schuurman & Jan Boonsma mocht er wezen met zeven maatse snoekbaarzen en een totaal van 3713mm namen zij het goud mee terug.


De toppers van de dag, allen gefeliciteerd...

Het klassement is na de IJssel stevig veranderd, alle kansen liggen nog open en de strijd is heviger geworden. De volgende wedstrijd op de Merwede zullen deze ontwikkeling mogelijk de oerkrachten bij diverse teams naar boven brengen en kan het klassement wederom wijzigen.

Wij bedanken alle sponsoren en federatie(s) die het mede mogelijk gemaakt hebben om de wedstrijd op de IJssel te vervissen.

Tight Lines,
Het NKS Bestuur