Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden

NKS Predatorgear Zander Masters Lauwersmeer terugblik

De opening van het nieuwe roofvisseizoen ligt al een tijdje achter ons. Het NKS vindt op de laatste zaterdag van mei traditioneel hun herstart van het seizoen. Dit keer niet zoals wel vaker op de Nieuwe Merwede maar op een oude liefde. Al een paar jaar bereikten de geruchten de organisatie dat het Lauwersmeer wederom begint aan te trekken qua vangsten. De hoogste tijd dus om daar weer eens een wedstrijd te vissen in de vorm van de Predatorgear Zander Masters Lauwersmeer.

 

De wedstrijd

De 27 deelnemende teams lagen ruim op tijd klaar voor de strijd in de haven bij Landal Esonstad. Onder toeziend oog van één van de controleurs van Sportvisserij Fryslan ging iets voor 08.00 de laatste boten te water.

 

Het Lauwersmeer is een Natura 2000 gebied met een aantal strenge regels omtrent het hard varen. Dit was ons ook expliciet gevraagd om niet te hard te varen en ons te houden aan de snelheidslimiet van 12 km/h in de vaargeul en 9 km/h daarbuiten.


Om klokslag 8.30 uur kwam de laatste boot het Lauwersmeer op en konden de deelnemers langzaam aan richting de gewenste stekken varen. Echt genieten van het mooie weer was het niet want het regende pijpenstelen. 

 

De eerste vissen lieten zich al snel foppen door de deelnemers. De technieken waren ook meteen duidelijk: dropshot, pen en sleepje waren de drie meest succesvolle technieken van de dag. De snoekbaarzen hielden zich op tussen de 2 en de 6 meter, op de dieptemeters van menig deelnemer lagen er ook zat vissen, zo rond de 8 meter echter gaven deze niet thuis.

 

De Friese teams schoten uit de startblokken mogelijk dat in dit geval er toch sprake was van thuisvoordeel. De zoektocht naar de Friese Zanders leverde Geert Goerres & Hennie Overdiep in ieder geval de grootste baars op met 35,5cm geen monsters maar wel goed voor de prijzen.


Het team volgas doet het op alle wateren eigenlijk naar behorende. Deze heren hebben geen last van stress en thuisvoordeel is voor hun maar een soort bijgeloof. Het vangen van diverse kneiters zit bij de heren in het bloed, zo was het deze editie van de Predatorgear Zander Masters Lauwersmeer ook weer raak. Ron Heijne & Bob Molenaar pakte de grootste snoek met 100,4cm.

 

Tussen het vangen van de diverse bijvangsten door liep ook het snoekbaars aantal gestaag op. Uiteindelijk bleef de teller steken op 65 maatse snoekbaarzen die ter meting werden aangeboden, naast de maatse was er ook veel ondermaats. We mogen dus stellen dat het Lauwersmeer wederom in opkomst is qua snoekbaarsvangsten.

 

De grootste snoekbaars was er voor Marcel Sannes & Robbert Poelwijk met een prachtig Fries kasteel van 84,3cm. Deze kneiters zwemmen er zeker nog rond in het Hoge Noorden.

 

Als de strijd richting zijn einde gaat lijkt het erop dat de Friese teams gaan uitvechten wie er met de winst naar huis gaat.

 

De prijsuitreiking

Anders dan normaal was het deze keer geen prijsuitreiking in het Grand Cafe, maar juist lekker ouderwets en kneuterig dat past bij het NKS op de parkeerplaats. Er werden snel wat versnaperingen gehaald bij de snackbar en het winkeltje om vervolgens gezellig de prijzen uit te delen.

 

Op de 5e plaats vinden we een team dat het Lauwersmeer als thuishaven heeft. Ieder bultje kennen deze heren en zo konden ze gedurende de dag hoppen van stek naar stek en hier en daar een snoekbaars oplepelen. Hennie Overdiep & Geert Goerres kwamen tot 5 maatse snoekbaarzen en een lengte van 2824mm.

 

De vierde plaats ging naar huis met Sebastian Kirion & Arne Zocher. Deze heren visten ver van huis 5 maatse snoekbaarzen bij elkaar. En kwamen tot een totaal van 3034mm. Dit komt neer op een gemiddelde van 60cm+ per snoekbaars. 

Het brons was er voor de heren Goran Krnjic & Aleks Erceg, deze pelagische specialisten grepen halverwege de dag terug op deze geliefde techniek. Dit niet zonder succes, de heren kwamen terug uit een ruime achterstand naar 5 maatse snoekbaarzen en 3187mm. 

Als één van de laatsten kwamen de “mooi boys” aan bij de helling in de ochtend. De make up sessie van Hendrik duurde naar verluid iets langer dan gepland. De laatsten zullen de eersten zijn was het motto. En wie mooi wil zijn op de foto’s zal eerst vis moeten vangen tijdens de wedstrijd. Het lukte de heren Sjoerd Terpstra & Hendrik de Jong om 7 maatse snoekbaarzen bij elkaar te pennen. De heren kwamen tot een totaal van 3783mm en een prachtige zilveren plak.. 

Het goud was er eveneens voor een Fries team. Dit keer werden er 7 vissen gevangen door de “Friese Golden Oldies” van het NKS. Jelco Visser & Rick van der Sluis moesten ‘s nachts uit bed om te gaan plassen en besloten meteen door te rijden naar de helling. Om 05.30 uur lagen de heren al vastgebonden tegen de steiger te wachten op de organisatie. Deze koppositie gaven de heren gedurende de wedstrijd niet meer af, het totaal van 4151mm aan snoekbaarzen bracht hun het goud. 

 

Wij bedanken via deze weg Predatorgear voor de prachtige prijzen en Sportvisserij Fryslan voor het gebruik van het prachtige Lauwersmeer. 

 

Alle prijswinnaars van Harte Gefeliciteerd!

 

Tight Lines & Fair Play,

 

NKS Dutch Zander Masters