Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden

NKS / HSV Groot Rotterdam Jeugdkampioenschap Roofvissen 2023

Op 8 juli vond het eerste Rotterdams JeugdKampioenschap Roofvissen plaats onder begeleiding van de NKS Dutch Zander Masters. Het werd een stralende dag met een groot aantal snoekbaarzen als resultaat. De jeugd en de NKS captains genoten van deze geslaagde 1e editie.

 

Om 08.00 uur arriveerde er bij Jachthaven Strijensas een bus vol met 21 gemotiveerde jeugdleden uit Rotterdam. Een gemixt gezelschap van ervaren vissers tot beginners stond te trappelen om de strijd met elkaar aan te gaan onder begeleiding van de ervaren rotten van het NKS.

 

De Wedstrijd

 

Na een korte briefing over de veiligheid en bedoeling van deze dag werden de boten ingedeeld en kon de strijd beginnen. Richting het wedstrijdwater was er onderweg druk overleg over de te kiezen technieken. Een aantal deelnemers had vertrouwen in het pelagisch vissen waar anderen de dropshot, fireball en verticaalvissen als technieken inzetten.

 

Het leverde al vroeg in de wedstrijd resultaat op voor de jeugdige vissers en dikke snoekbaarzen melden zich voor de meting en de foto. Het was niet voor alle vissers even gemakkelijk want de snoekbaarzen lagen verspreid over het zeer uitgebreide parcours, varen en zoeken was dus belangrijk. 

 

De NKSers haalden samen met de jeugd werkelijk alles uit de kast vele kilometers werden gevaren en zelfs trollend afgevist om de toekomst aan hun vis te helpen. Bij diverse boten kwamen de zweetdruppels op het voorhoofd van de vele vissen die gedrild moesten worden, bij andere stonden ze voornamelijk op het voorhoofd van de zon.

 

Gedurende de wedstrijd ontstond er een schifting van de top, zoals ook tijdens de NKS wedstrijden veelal wordt gezien. Het was een kwestie van doorzetten en bikkelen, zeker tegen het middaguur, waar de vangsten vaak terugvallen. De NKS vissers zijn hieraan gewend, maar voor de jeugd werd het geduld op de proef gesteld om zo door te zetten en toch die vissen te landen.

 

In sommige gevallen werd er zelfs voor gekozen om de boot ondiep op te varen en zelfs een korte zwempauze in te lassen om daarna geconcentreerd de draad weer op te pakken. Scherp blijven en doorzetten was in vele boten de tip tot succes. 

Diverse vissoorten melden zich van snoekbaars, snoek en baars die meetelden voor het klassement tot de meerval die zich steeds vaker in diverse afmetingen laat zien tijdens het roofvissen. Deze vissen geven natuurlijk een super sport maar telden tijdens deze editie helaas niet mee. 

 

Over het gehele parcours werden lachende gezichten op de foto gezet door de razende reporter Frank van Vliet. Het plezier stond tijdens deze wedstrijd voorop en de jeugd een PR snoekbaars laten vangen was zowel voor de vanger als de captains een prachtig doel van deze wedstrijd. Er werd serieus door gevist, tot aan het laatste signaal om 15.00 uur dat de wedstrijd was afgelopen. 

De jeugd die gestreden had als een volwaardig wedstrijdvisser kwam moe maar voldaan terug in de jachthaven van Strijensas. Hier stond het personeel van restaurant de Batterij klaar om de inwendig mens van de jeugd en de NKSers te versterken. 

Onder het genot van een geweldige bbq en een drankje kon iedereen wederom op krachten komen om zich op te maken voor het slot van deze 1e editie van het Rotterdams JeugdKampioenschap Roofvissen. 

 

De Prijzen

Alle jeugdleden hebben tijdens deze dag veel geleerd over de diverse technieken, dieptemeters en keken terug op een geslaagde dag. De spanning steeg als de prijzen werden klaar gezet, wie zou Rotterdams Jeugdkampioen Roofvissen zijn geworden?  

Er werd gekozen om te beginnen met de grootste vissen van de dag, die hun prijs die werd mogelijk gemaakt door Fauna Hengelsport mochten komen ophalen.

 

De taalbarrière tussen het Rotterdams en Fries was geen enkel probleem voor captain Lieuwe Brink en Roan Waebeke zie wisten samen een dikke baars te vangen van 47.3 cm een persoonlijk record voor Roan.  

Op vele NKS wedstrijden werden er geregeld dikke snoeken tussen het snoekbaarzen door gevangen, echter lieten deze zich bijna niet zien tijdens de jeugdwedstrijd. Er was slechts 1 team dat een snoek wist te vangen. De captians Sebastian Kirion & Björn Neve wisten hun jeugdige visser een snoek te laten vangen van 74.0cm Anthony Chen was de gelukkige en mocht zo zijn aller eerste snoek en dus pr vangen. 


 

Het pelagische vissen zit captain Goran Krijnic in de vingers, hij liet zijn vismaat Ivan Mooijman er dan ook graag kennis mee maken. Na een perfecte drop was het Ivan die een kasteel van een snoekbaars mocht van van 79.7cm om zo de prijs voor de grootste snoekbaars mee naar huis te nemen.


 

Na de grootste vissen en een lekker fris drankje was het tijd om het podium te vullen met brons, zilver en goud. De winnaar van de eerste editie werd weldra bekendgemaakt. Ook mochten zij de prachtige prijzen van Fauna Hengelsport gaan ophalen. 

 

Het brons was er voor de captains Raffie & Arie die Jason Venhuizen een super dag hadden bezorgd met een groot aantal vissen. De captains zijn gedreven snoekbaarsspecialisten en wisten op hun vertrouwde thuiswater dan ook de vissen feilloos te vinden. Ze zijn speciaal voor deze wedstrijd zelfs nog gaan trainen. Jason mocht 6394mm bij elkaar drillen wat een super dag was voor deze topvisser.

 

Zilver was er voor de nieuwe pelagische topper Ivan Mooijman die samen met Goran niet alleen dikke snoekbaarzen wist te vangen maar ook nog een PR meerval. De heren wisten dikke vissen te vinden op het uitgestrekte parcours en deze top visgids Goran liet zijn maat 7865mm bij elkaar vangen.
 

Het ging vandaag om het goud en de eerste Rotterdams Jeugdkampioen Roofvissen. De gelukkige heeft zich een ongeluk gevangen en mocht prachtige vissen drillen, daarnaast wist hij menig vis te lossen maar dat mocht de pret niet drukken. Met een berg vragen over de dieptemeters en technieken scherpte hij zijn kennis aan. Anthony Chen mag zich de eerste Rotterdams Jeugdkampioen Roofvissen noemen! De captains Sebastian & Björn lieten Anthony een totaal van 9063mm bij elkaar drillen, waarbij het zweet niet alleen bij Anthony op het voorhoofd stond.

 

De felicitaties werden onderling uitgedeeld en de prijzen bekeken en er werd al uitvoerig gepraat over de technieken die met de prijzen konden worden uitgevoerd.

 

Voor de dag helemaal om was waren er voor de jeugd nog een aantal goodybags van HSV Groot Rotterdam en Fauna Hengelsport die vol zaten met bruikbare materialen voor deze toppers.

 

Onze dank gaat uit naar Fauna Hengelsport voor het mogelijk maken van de prijzen, Jachthaven Strijensas voor de trailer mogelijkheid en Restaurant de Batterij voor de catering. 

 

Om 19.00 uur vertrok de bus terug richting Rotterdam waar de jeugd moe maar met een prachtige ervaring rijker weer terug kon naar huis. 

 

Op naar de 2e editie van het Rotterdams Jeugdkampioenschap Roofvissen in 2024.

 

Tight Lines & Keep On Fishing,

 

NKS Dutch Zander Masters