Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden

NKS Hengelsport De Kock Zander Masters Hollandsdiep

Een tijdje geleden is de De Kock Hengelsport Zander Masters Hollandsdiep vervist. Als het Hollandsdiep ter sprake komt dan hebben we het vaak over pelagisch vissen. Tijdens deze wedstrijd was het niet anders. Echter komt de winnaar niet uit de pelagische hoek. Er is nog zo een kneitertechniek genaamd old scool snoekbaarsvissen.

 

De Wedstrijd

Deze keer werd er niet vanuit trailerhelling de Banaan koers gezet naar de heilige gronden maar vanuit Jachthaven Strijensas, een prachtige uitvalsbasis als je wilt gaan vissen op het beneden rivierengebied. 

 

De hoofdmarshall Peter Gijzen gaf om klokslag 08.30 uur het wedstrijdveld het sein om te gaan. Een ware race naar de “beste” spots op het Hollandsdiep. Een verscheidenheid aan technieken werd vanaf het begin ingezet. 

 

Er werd verticaal met shad, fireball en dropshot naar de snoekbaarzen gezocht, andere teams kozen voor pelagisch vissen en diverse teams hebben de keuze gemaakt voor het vissen met de pen. Een keuze die weleens dikke vissen kan opleveren, maar ook een gewaagde, gezien er minder meters worden afgevist.

 

De vele technieken die werden gebruikt op het Hollandsdiep hadden de overeenkomst dat deze allemaal zo tussen de 5 en 7 meter werden ingezet. Een diepte waar de snoekbaarzen in het troebele water zich graag ophouden in de wat warmer wordende maanden.

 

Gedurende de dag vorderde zag je de verticaalvissers verplaatsen naar andere stekken. Het zoeken naar de grotere of zelfs maatse snoekbaarzen was begonnen. Uit de pelagische hoek was het echter stil, hier en daar liet een snoekbaars zich foppen maar het was niet het whalhalla zoals velen vaak denken.

 

De old scool methode leverde wel vele prachtige vissen op. Team Volgas is ook zo een liefhebber van old scool. Bob Molenaar en Ron Heijne wisten dan ook tussen het zwemmen door een prachtig kasteel van 80 centimeter te vangen. Deze vis leverde ze niet alleen een prachtige bonus op voor het dagklassement met maar ook de prijs voor de grootste snoekbaars.

 

Tijdens de zoektocht werden ook de ondieptes weer druk bestookt met allerlei technieken. Diverse teams zochten de plateaus op onder de 4 meter om te kijken of er nog een kneiter thuis was. Baarzen en snoeken waren er wel thuis in ieder geval.

 

Een baars van 48.3cm wist het Friese taaltje van Fokke Kooistra & Martijn Reitsma te verstaan en pakte het aangeboden aas. De heren winnen de prijs voor de grootste baars van de dag.

 

De grootste snoek was geen monster maar wel een prachtig exemplaar. De heren Wim Hak & Ben Oskam zijn normaliter niet zo een fan van een snoek. Het gebeurt maar zelden dat ze er één ter meting aanbieden. Deze keer toch maar een groenjas van 95.3cm aangeboden en het levert de prijs voor de grootste snoekbaars op.

 

Als om 15.00 uur het veld richting Jachthaven Strijensas vertrekt om daar bij Restaurant de Batterij een heerlijke versnapering te gaan halen, worden de laatste vissen ingevoerd.

 

De Prijsuitreiking

Onder het genot van een drankje en een broodje kroket werden de prijzen van de Hengelsport De Kock Zander Masters uitgereikt.

 

We beginnen dit keer eens met de winnaars van de De Kock Zander Masters. Eric Stobbe & Jeroen Uitslag vormen een ongekend old scool duo. Dit jaar sleepten ze de NK Snoekbaars Old Scool titel in de wacht en tijdens deze wedstrijd deden ze dat nog eens over. De heren hadden een prachtig bultje uitgekozen en hebben de hele dag door dikke snoekbaarzen weten te vangen. Uiteindelijk kwamen ze 1mm te kort voor een nieuw NKS Record dat vorig jaar is gezet door een pelegische visser. Met 5045mm de meer dan terechte winnaars van de Hengelsport De Kock Zander Masters.

 

Het zilver ging mee naar huis met eveneens een team dat het Old Scool vissen bijzonder goed in de vingers heeft. Sebastian Kirion & Arne Zocher wisten eveneens met de pen een gemiddelde van net geen 70cm over 7 snoekbaarzen te vangen. De heren bleven steken om een verdienstelijke 4820mm.

 

Brons was er voor Donny Potemans & Rick Ritz die deze wedstrijd aangegrepen om  met de pen te gaan vissen in de strijd om een finaleticket. Dat de heren van pa Ritz de fijne kneepjes van het vak goed geleerd hebben bewezen ze met 4721mm.

 

De 4e plek is deze wedstrijd geen onverdienstelijke. De gebroeders Gouka kwamen vorig jaar kijken bij het NKS en hebben dit jaar zeker aspiraties om de top 10 te gaan bestoken. Als echte allround verticaal vissers lieten ze tijdens deze wedstrijd zien dat het een team is om rekening mee te houden de komende wedstrijden. De heren kwamen tot een totaal van 4649mm.

 

De vijfde plaats is er voor de leiders in het klassement Peter Roeg & Henk Roos. Deze wedstrijd kregen ze te maken met de druk die er ligt als je boven aanstaat. De jager verandert dan in de prooi en diverse teams hebben de heren in het vizier. Het plan was om het pelagisch te gaan proberen waar Peter een pr ving van 48cm. Uiteindelijk wisten de heren de opgelopen schade in te halen op een mooi bultje en pakten alsnog 4592mm en pakten weer een aantal punten op de concurrentie.

 

Als afsluiter is er bij het NKS altijd de aanmoedigingsprijs. Deze prijs gaat naar een team wat een extra duwtje in de rug kan gebruiken. Als je bekend staat als snoekmeister binnen het NKS en het al een aantal jaar voor elkaar krijgt om minimaal 1 groene te vangen tijdens de wedstrijd, is het een domper als het niet lukt.  Robert Poelwijk & Marcel Sannes kregen daarom het welverdiende duwtje in de rug.

 

Wij danken Peter de Kock en zijn team voor het beschikbaar stellen van de prachtige prijzentafel. 

 

De Vooruitblik

Nog een maandje rust inmiddels en dan gaan we weer van start. De deelnemers komen uitgerust terug van vakantie en mogen dan vol aan de bak om een gevreesd water. De IJssel bij Kampen staat op het programma.

 

Het is een prachtig stuk van de rivier waar kastelen van snoekbaarzen huizen. Helaas hebben we binnen het NKS hier tijdens wedstrijden mindere ervaringen mee. Er zijn wedstrijden gevist met slechts 2 maatse snoekbaarzen.

 

De IJssel telt kribben, diepere gaten, prachtige stroomnaden en prachtige taluds. Het enige wat meespeelt is de snoekbaars trek. Indien je voor of na de trek zit dan is het vaak en lastig water op dit deel. Kortom de deelnemers dienen er voor te zorgen dat de haken geslepen zijn want een losser op dit water kan weleens het klassement kosten.

 

De organisatie is op dit moment bezig het parcours te vergroten richting de brug met de grote wielen van Kampen. Hier is nog geen zekerheid over, maar we willen het jullie wel reeds meedelen. Let wel op op het stuk waar je de haven uitvaart naar rechts mag je slechts 20km per uur varen! 

 

Zal de IJssel zorgen voor een schifting in het klassement of gaan we juist nog dichter naar elkaar toeschuiven. Op 10-9-2023 weten we wat er gebeurd is, is de IJssel nu juist jou water schrijf je dan in via www.nksnoekbaarsvissen.nl.

 

Tight Lines & Fair Play,

 

NKS Dutch Zander Masters