Regulier

Meer informatie over reguliere wedstrijden
< naar overzicht met nieuwsberichten

Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen Volkerak

De vorige wedstrijd op de Afgedamde Maas, was een wedstrijd voor doorzetters gezien het weer en de geringe vangsten. De vooruitzichten voor de wedstrijd op het Volkerak waren in elk geval een stuk positiever. De weersvoorspellingen gaven een ligt lente briesje en een dag vol zon. Waar de paraplu vorige wedstrijd nog dienst deed als bescherming tegen de regen kon deze nu worden ingezet als zonnescherm. De weesvoorspelling gecombineerd met matige tot goede vangstberichten, leverden een recept voor een schitterende wedstrijd.


De trailer helling bij Ooltgensplaat bood voldoende parkeer ruimte, zowel voor de auto’s als voor de 55 deelnemende boten.

De wedstrijd
 Als vanuit een van de controleboten om 8.30 uur het startsignaal klinkt, waaiert het deelnemersveld uiteen over het uitgebreide parcours. Tenminste, bijna het volledige deelnemersveld. Het duo Mannus Vierhouten & Herman Vierhouten hadden namelijk problemen met de motor. De visdrang was gelukkig groot genoeg om door te zetten en met wat hulp van de controleboot kwamen ook zij op de al dan niet beoogde visplek aan.


Als de drang om te vissen groot is, worden alle middelen ingezet.

Ook tijdens de NKS wedstrijden wordt er op niemand gewacht en nog voor deze heren op de plek aankwamen werden de eerste snoekbaarzen al ter meting aangeboden. In tegenstelling tot wat velen zouden denken, lagen de snoekbaarzen nog redelijk diep. Zeer traag vissen op taluds van 8 tot 13 meter leverde tijdens deze wedstrijd het beoogde resultaat op. Uit de verschillende technieken die werden ingezet, bleken de traag geviste dropshotmethode (voorn of spiering) en een eveneens traag geviste grote witte shads het meest succesvol. Het zou blijken dat het overgrote merendeel van de gevangen snoekbaarzen tijdens de eerste uren van de wedstrijd verschalkt zouden zijn. Na de middag viel het echter helemaal stil en werd er maar sporadisch een maatse snoekbaars aangeboden. Uiteindelijk wisten de 55 deelnemende boten (46 boten met vis) 150 maatse snoekbaarzen ter meting aan te bieden.

Bijzonderheden
 De bijzonderheden tijdens deze wedstrijd variëren van bijzonder tot een iets wat meer een trend lijkt te worden, om maar te beginnen met het meest bijzondere. Dat de geroutineerde controleurs Kees & Dirk, nauwkeurig meten en de regels nauwgezet volgen wisten we allemaal. Op het Volkerak bleek dat deze heren nog een kwaliteit hebben, namelijk vissen. Deze helden wisten een totaal uitgeput hondje van verdrinking te redden en te herenigen met de bezorgde eigenaars.


Totaal uitgeput, maar kon gelukkig worden herenigd met zijn baasjes.

Opvallend is het aantal zeventigers dat tijdens deze wedstrijd ter meting is aangeboden. In totaal werden er 16 zeventigers gevangen, neerkomend op meer dan 10% van het totale aantal gevangen snoekbaarzen. De grootse van dit stel kwam uiteindelijk op naam van Manuel Doulis & Fed Doldersum, met 77.7cm.


Driemaal het geluksgetal zeven, leverde de prijs voor de grootste snoekbaars op. Gefeliciteerd!

Het laatste opvallende lijkt meer een trend te gaan worden gezien de afgelopen wedstrijden. Het Volkerak staat zeker ook bekend op zijn grote baarzen, maar net als in de voorgaande wedstrijden werden ook tijdens deze weinig baarzen ter meting aangeboden (4 stuks in totaal). Het duo Rik Rits & Roelof Veltman, boden een baars van 47.6cm ter meting aan. Dit leverde hun de prijs voor de grootste baars op.


De vangst van een schitterende baars, zorgde voor de prijs van de grootste baars. Gefeliciteerd!

De prijsuitreiking
 Tijdens de prijsuitreiking bleek dat het Volkerak, het vangen van zeven snoekbaarzen voor veel deelnemers onmogelijk was. Het vangen van snoek was hier naast niet zo heel moeilijk (boten met 3 of meer snoeken), helaas is het hiervoor gesloten seizoen en dus geen prijs voor de grootste snoek. Ondanks dat het moeilijk was om zeven maatse snoekbaarzen te vangen, was de spanning hoog tijdens de prijsuitreiking. De derde plaats was uiteindelijk voor het duo Kalle Saalmann & Jorg Beeke, die met zes vissen een totaal bij elkaar visten van 3782mm.


Een gemiddelde van 60+ leverde deze heren een mooie derde plaats op.

De tweede plaats was voor de leiders in de stand om de Hengelsporthuiscup. Robert Poelwijk & Jan Vos bewezen dat ze ook op het Volkerak de snoekbaarzen kunnen vinden. Ook zij wisten zes snoekbaarzen te vangen, wat hun totaal bracht op 3878mm.


Een verstevigde leiderspositie in de Hengelsporthuiscup, na deze mooie tweede plaats.

De overwinning is uiteindelijk voor het team dat als enige de gewenste zeven maatse snoekbaarzen wist te verschalken. Het bewijs dat kennis van het water van belang is werd door deze heren bevestigd, want op hun thuiswater behaalde het duo Wim Hak & Ben Oskam een totaal van 4241mm.


Als enige zeven maatse snoekbaarzen, leverde een verdiende 1e plaats op. Gefeliciteerd!

De laatste wedstrijd voor de geslotentijd is vervist, wat inhoud dat de deelnemers twee maanden kunnen rusten. Na deze twee maanden van verplichte rust, zal het NKS weer van start gaan op 29 mei 2011 met als strijdtoneel het Lauwersmeer. Onze dank gaat uit naar de federatie(s) en sponsoren die het wederom mogelijk hebben gemaakt de wedstrijd op het Volkerak te vervissen.

Roofvisgroeten,
Het NKS Bestuur